Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Záujem o brigády klesá, firmy hľadajú ľudí na dlhodobejšiu spoluprácu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov pracovného portálu Profesia ponúkali firmy prácu na dohodu, ktorú využívajú zamestnávatelia aj počas sezónnych prác, najviac v máji a v júni.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Záujem o brigády na Slovensku sa každým rokom znižuje. Dôkazom toho sú aj štatistiky spred začiatku tohtoročného leta, keď reakcie na inzeráty týkajúce sa brigád boli slabšie ako vlani. Samotné firmy však pre nedostatok pracovnej sily hľadajú ľudí na dlhodobejšie pozície.

Podľa údajov pracovného portálu Profesia ponúkali firmy prácu na dohodu, ktorú využívajú zamestnávatelia aj počas sezónnych prác, najviac v máji a v júni. V júli tohto roka evidovala Profesia 1939 pracovných ponúk na dohodu, vlani v rovnakom období ich bolo 2026. "Každý rok vidíme menší záujem uchádzačov o brigádu. Môže to byť spôsobené aj situáciou, keď je pre množstvo firiem problematické zohnať ľudí, preto sa napríklad snažia zaplniť voľné miesta dlhodobou spoluprácou so študentmi. Z tohto dôvodu preto vidíme, že aj medzi študentmi je stále menej uchádzačov, ktorí nemajú brigádu a pred letom si hľadajú sezónnu prácu," priblížila PR manažérka Profesie Nikola Richterová. V roku 2016 bol priemerný počet reakcií na jednu brigádu 21,9, vlani bolo 17,48 reakcií a tento rok počet klesol na 16.

Počas letnej sezóny hľadajú najviac ľudí zamestnávatelia z oblasti obchodu, cestovného ruchu, gastronómie, ale aj z oblasti administratívy a výroby. Práce v poľnohospodárstve pritom už mladým "nevoňajú". "Stále väčší problém evidujeme pri sezónnych prácach v poľnohospodárstve. Tie totiž nie sú veľmi zaujímavé pre študentov. Tí si totiž vďaka zvýšenému počtu ponúk celkovo na Slovensku vedia často nájsť aj iné, pre nich atraktívnejšie brigády," podotkla Richterová.

Ukazuje sa tak, že záujem slovenských študentov o manuálnu prácu upadá a viac preferujú brigády v administratíve, obchode, marketingu, či cestovnom ruchu. "Vidíme stále sa zväčšujúci záujem o prácu v odvetví, ktoré súvisí s tým, čo chcú robiť študenti aj po odchode zo školy. Aj z tohto dôvodu sa zamestnávatelia snažia zaujať skôr iné skupiny uchádzačov, ktorým ponúkajú napríklad privyrobenie si pri ich súčasnej práci a podobne," dodala Richterová.

Od minulého roka sa pritom sprísnilo zamestnávanie evidovaných nezamestnaných na dohodu, ktorí takto môžu pracovať najviac 40 kalendárnych dní v roku. Personalisti však tvrdia, že firmám to problémy pri sezónnych prácach nespôsobilo. "Zamestnávateľom touto úpravou nevznikli problémy. Práve naopak. V čase nízkej nezamestnanosti a nedostatku pracovných síl je pozitívna každá zmena, ktorá zabráni špekulatívnym evidenciám na úrade práce a pomôže motivovať ľudí zamestnať sa na hlavný pracovný pomer. Percento skutočne nezamestnaných sa tým zreálňuje," uviedol projektový manažér Grafton Slovakia Branislav Jančuška.

Tiež potvrdil, že pri sezónnych prácach je každoročne problém nájsť ľudí v oblasti poľnohospodárstva. "Nedostatkom pracovníkov však predovšetkým v lete trpia aj ubytovacie a stravovacie zariadenia, kúpaliská, obchodné reťazce a služby všeobecne," doplnil Jančuška.

Zmena legislatívy pri dohodách sa nedotkla tiež spoločnosti Geis Slovensko, ktorá uviedla, že využíva brigádnikov len na krátkodobú administratívnu výpomoc. "V prípade, že máme záujem pracovať s brigádnikom dlhodobo, po 40 odpracovaných dňoch mu ponúkneme prácu na trvalý pracovný pomer, ak sme s ním spokojní," potvrdil HR špecialista spoločnosti Michal Ciprich.