Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Druhé kolo rokovaní o minimálnej mzde sa neuskutočnilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) sa nedostali načas na rokovania, ktoré bolo naplánované na 14.30 hod.

Bratislava 9. júla (TASR) - V utorok popoludní sa neuskutočnilo druhé kolo rokovaní o výške minimálnej mzdy na budúci rok, ako bolo naplánované. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) informovala, že sa na stanovený čas nedostavili zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ). Tí totiž predtým, ešte od 12. hodiny, absolvovali rokovanie so stranou Smer-SD. Hlavnou témou ich stretnutia bol sociálny štát, dotkli sa však aj minimálnej mzdy.

Zástupcovia KOZ sa nedostali načas na rokovania, ktoré bolo naplánované na 14.30 hod. "KOZ SR mala najskôr rokovať so sociálnymi partnermi než so Smerom-SD. Pýtame sa, či je Smer-SD tiež sociálnym partnerom," uviedol pre TASR tajomník RÚZ Martin Hošták s tým, že zástupcovia zamestnávateľov sa pýtajú, či aj oni majú rokovať o minimálnej mzde so Smerom-SD. Od začiatku pritom volajú zamestnávatelia po apolitizácii tejto problematiky. Hošták tiež v súvislosti so stretnutím KOZ so Smerom-SD uviedol, že to "možno vnímať aj ako náznak preferencie partnera pre diskusie". Hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Miriam Filová Špániková doplnila, že zástupcovia zamestnávateľov nemali ani po viac ako 20 minútach s kým rokovať. "Vyjednávanie sa tak z dôvodu neprítomnosti predstaviteľov KOZ dnes neuskutočnilo," potvrdila Filová Špániková. Vo štvrtok dopoludnia sa plánuje AZZZ SR, RÚZ SR, Združenie miest a obcí Slovenska, ako aj Asociácia priemyselných zväzov SR vyjadriť k celej situácii.

Prezident KOZ Marián Magdoško po stretnutí so Smerom-SD, a ešte pred rokovaním so sociálnymi partnermi, uviedol, že by bol veľmi rád, ak by sa sociálni partneri vedeli dohodnúť na výške minimálnej mzdy, ktorá naozaj bude zodpovedať výsledkom ekonomiky. KOZ SR navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 635 eur. "Výsledky ekonomiky umožňujú rast minimálnej mzdy. Požiadavku sme opäť zopakovali. Máme záujem sa blížiť k odporúčaniam, aby dosahovala približne 60 % priemernej mzdy v krajine," vyčíslil Magdoško. Sociálni partneri však chceli diskutovať aj o zavedení mechanizmu, na základe ktorého by sa minimálna mzda každoročne zvyšovala.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s témou minimálnej mzdy upozornil, že nie je súčasťou rokovaní medzi odborármi a zástupcami zamestnávateľov, ale ak sa nedohodnú, bude rozhodovať vláda SR. Určite by sa však rád priblížil k 600-eurovej hranici. "Máme niekoľko variantov. Môže byť variant navýšenia minimálnej mzdy a k tomu iné opatrenia, ktoré zvýšia čistý príjem konkrétneho zamestnanca. Alebo pôjdeme iba absolútnym číslom, že zvýšime minimálnu mzdu," priblížil Fico, podľa ktorého doterajší rast nemal nikdy negatívny vplyv na zamestnanosť. Šéf Smeru-SD by tiež privítal, ak by padla dohoda na vzorci, ktorým sa bude minimálna mzda zvyšovať.

Magdoško sa tiež vyjadril, že nevníma ako nekorektné, že sa pred rokovaním so sociálnymi partnermi stretol s vedením Smeru-SD. "Nepovažujem to absolútne za nekorektné, pretože zákon o minimálnej mzde jednoznačne stanovuje pravidlá. Ak sa nedohodneme, tak výšku minimálnej mzdy stanoví vláda na návrh ministerstva práce. Ale práve toto chceme zmeniť, o tom diskutujeme so zamestnávateľmi," doplnil Magdoško s tým, že nepovedal ani nové číslo, resp. na akú úroveň by mala minimálna mzda vzrásť.