Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Sociálnu poisťovňu požiadalo zatiaľ o výplatu z 2. piliera 46 ľudí

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počet ľudí, ktorí majú od začiatku tohto roka záujem o výplatu úspor z druhého dôchodkového piliera, sa každým dňom zvyšuje.

Bratislava 9. januára (TASR) - Počet ľudí, ktorí majú od začiatku tohto roka záujem o výplatu úspor z druhého dôchodkového piliera, sa každým dňom zvyšuje. "Žiadateľov stále pribúda. Evidujeme ich už 46, z toho 33 mužov a 13 žien," vyčíslil pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Záujem Slovákov o výplatu dôchodkov z 2. piliera evidujú aj dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a poisťovne. "Dostali sme už dokonca oficiálne žiadosti o ponuky dôchodkov od klientov, ktorí ich podali vo svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti v prvý možný termín, teda 2. januára 2015," priblížila hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko Lucia Makayová.

Prvé telefonáty od klientov zaznamenala aj Union poisťovňa. "Klienti, ktorí si sporili v 2. pilieri, sa informovali predovšetkým o potrebných krokoch, keď chcú svoje úspory premeniť na doživotný dôchodok. Väčší záujem zo strany klientov očakávame teraz po sviatkoch," uviedla hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Vo VÚB Generali, d.s.s., bude môcť v tomto roku požiadať o dôchodok približne 150 sporiteľov, ktorí majú nasporených spolu približne 859.000 eur. Spoločnosť eviduje klientov, ktorí si dokázali počas 10 rokov nasporiť vyššie sumy. "Zatiaľ požiadali o dôchodok štyria sporitelia, ktorí si nasporili približne 4000 eur, 6000 eur, 8000 eur a 21.000 eur. Inými slovami, sú to tí, ktorí si nasporili viac peňazí," priblížil generálny riaditeľ Viktor Kouřil.

Zároveň však doplnil, že medzi sporiteľmi, ktorí budú mať nárok na výplatu úspor, sú samozrejme aj takí, ktorí na svojom dôchodkovom účte majú len minimálnu alebo žiadnu sumu. "Ide predovšetkým o tých, ktorí odišli pracovať do zahraničia a u nás príspevky mať nemôžu, pretože si platili na dôchodok v cudzine, alebo sú príslušníkmi ozbrojených zložiek, požiarnici, záchranári, ktorí sa síce do 2. piliera prihlásili, ale príspevky nedostávajú, pretože majú samostatný systém dôchodkového zabezpečenia mimo Sociálnej poisťovne," vysvetlil Kouřil.

Spoločnosti, ktoré sú zapojené do výplaty dôchodkov z 2. piliera, klientov informujú o možnostiach ako získať nasporené peniaze najčastejšie na svojich internetových stránkach. "Naši klienti sa priebežne informujú o možnostiach vyplácania dôchodkov z 2. piliera. Pre ich jednoduchšiu orientáciu sme pripravili na našej webovej stránke súhrn všetkých potrebných informácií k tejto tematike," priblížil predseda predstavenstva DSS Poštovej banky Stanislav Žofčák.