Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Sociálny výbor posunul zmeny v 2. pilieri do NRSR

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rezort práce v novele navrhuje, aby sa znížila hranica, od ktorej sa ľudia budú môcť slobodne rozhodovať o použití svojich nasporených peňazí.

Bratislava 21. marca (TASR) – Podmienky programového výberu úspor z 2. piliera sa majú upraviť. Sociálny výbor dnes odobril novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Poslanci budú o nej rokovať na schôdzi, ktorá štartuje dnes.

Rezort práce v novele navrhuje, aby sa znížila hranica, od ktorej sa ľudia budú môcť slobodne rozhodovať o použití svojich nasporených peňazí. Jedinou podmienkou je, že súčet súm všetkých dôchodkových dávok vyplácaných z prvého piliera, prípadných výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov, dôchodku z cudziny a sumy doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) túto hranicu označil za kompromisné riešenie, na ktorom sa dohodli lídri všetkých koaličných strán. "Ak sme tímoví hráči v politike, a ja sa za neho považujem, tak to budeme rešpektovať," povedal Richter. Zároveň je presvedčený, že vláda v minulom volebnom období urobila "dobrú robotu", čo sa týka 2. piliera. "Opravili a nastavili sme viaceré veci, ktoré boli nezmyselne od začiatku pripravené," skonštatoval Richter.

Výhrady k úprave programového výberu majú však životné poisťovne, ktoré sú do systému výplaty úspor zapojené. "Životné poisťovne prirodzene protestujú, predpokladám ale, že nebudú reagovať odchodom z tejto činnosti, pretože budúcnosť do istej miery hrá aj pre nich, vzhľadom na prostriedky, s ktorými budú hospodáriť," očakáva Richter.

Výhrady k zmenám v 2. pilieri mal na výbore koaličný poslanec Jozef Burian (Smer-SD). Povedal, že nemá problém s tým, že sa zníži čiastka, pri ktorej môže byť programový výber, i keď to považuje za diskutabilnú tému. "Mám skôr problém s tým, že tú časť nákladov, ktoré súvisia s anuitami, zaplatia ľudia, ktorí majú priemerný a podpriemerný dôchodok. A tých je v tomto systéme viac ako dve tretiny," ozrejmil Burian.

Vyčíslil, že v súčasnosti je asi tretina sporiteľov, ktorí budú mať vyšší dôchodok. "Všetky náklady súvisiace s výplatou dôchodkov zaplatia ľudia, ktorí majú relatívne nízke dôchodky. Ak ich zaplatia, tak budú mať ešte nižšie anuity. Novela, ktorú sme pripravili, hovorí o tom, že aj ľudia, ktorí majú nadpriemerný dôchodok, musia si 50 % tejto anuity zakúpiť. To znamená, že každý sa podieľa na nákladoch anuít. Ak sa nebudú podieľať títo ľudia, ktorí sa vyviažu, tak celú ťarchu nákladov znesú chudobní ľudia," tvrdí Burian, ktorý v minulom volebnom období bol ako štátny tajomník pri zmenách v 2. pilieri. Dodal, že to, či podporí novelu v parlamente, bude záležať od toho, ako bude vyzerať návrh zákona.

Úpravu programového výberu podporil ale opozičný poslanec Jozef Mihál (nezaradený). "Súčasný zákon, ktorý chceme zmeniť, je neprijateľný pre väčšinu sporiteľov, pretože viac ako polovica, ktorí sú už dnes v dôchodkovom veku, neprijímajú ponuky od životných poisťovní, pretože sú slabé a radšej sa rozhodli našetrené peniaze nechať ďalej na dôchodkových účtoch a čakajú, či sa zákon zmení," tvrdí Mihál.

Podľa neho navrhované zmeny vyvinú tlak na konkurenčné životné poisťovne, aby zvážili ponuku, ktorú dávajú sporiteľom, aby bola atraktívnejšia. "Som rád, že Most-Híd si presadil túto agendu vo vládnej koalícii. Prichádza otázka, čo s ústavným zákonom na ochranu dôchodkového systému, o ktorom sme sa sporili v minulom volebnom období. Možno, že teraz je čas na to, aby sme prijali konsenzus a takýto zákon konečne spoločne prijali," dodal Mihál.

Novela zákona mala pôvodne nadobudnúť účinnosť od mája tohto roka, sociálny výbor ale schválil pozmeňujúci návrh Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorým sa má posunúť na 1. februára 2018. Sociálna poisťovňa totiž bude musieť zapracovať prijaté zmeny do informačných systémov.