Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sodecia Automotive zvyšuje svoj podiel v Matador Automotive Vráble

Na archívnej snímke výrobné priestory závodu MATADOR Automotive Vráble, a. s. - prevádzka Nitra 31. marca 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predaj ďalšieho podielu v Matador Automotive je v súlade s dlhodobou stratégiou Matadoru, ktorý sa chce viac zamerať na oblasti s vyššou pridanou hodnotou.

Vráble 14. novembra (TASR) – Strategický partner v automobilovej divízii priemyselnej skupiny Matador, portugalská Sodecia Automotive, zvyšuje svoj podiel v spoločnosti Matador Automotive Vráble. Súčasný podiel 30 % vzrastie na 60 %. Súčasťou transakcie je aj presun európskej centrály divízie Body in White skupiny Sodecia Automotive do Vrábeľ.

"Pokračujeme v našej stratégii rozširovania zásahu Matador Automotive v dodávkach platformových dielov pre automobilky, čo je už nejakú dobu hlavný trend v automobilovom priemysle. S globálnym partnerom to ide rýchlejšie," skonštatoval Štefan Rosina, prezident Matador Group. Finančnú hodnotu transakcie sa dohodli zúčastnené strany nezverejňovať.

Prístup k zákazkám na platformovej úrovni znamená podľa Rosinu stabilitu a potenciál nových pracovných miest v prevádzkach Matador Automotive vo Vrábľoch, Nitre, ale aj v českom Liberci či ruskom Nižnom Novgorode. Automobilky dnes podľa jeho slov hľadajú dodávateľov schopných dodať komponenty pre modely na rovnakej platforme, nie iba v jednom regióne, ale vo viacerých regiónoch či dokonca po celom svete. "Bez Sodecie sme do platformových zákaziek nechodili, hoci automobilka hľadala aj dodávateľa v našom regióne. Na druhej strane, Sodecia získala vstupom do Matador Automotive kapacity v silnom stredoeurópskom regióne," tvrdí Rosina.

Strategický rozmer spolupráce potvrdzuje podľa Rosinu aj presun európskej centrály divízie Body in White skupiny Sodecia z Nemecka do prevádzky Matador Automotive vo Vrábľoch. "Európska centrála vytvorí nové pracovné miesta, pričom Sodecia chce dať priestor najmä skúseným ľuďom z automotive sektora na Slovensku," povedal Rosina. Európska centrála bude zodpovedať za projekty v dodávkach štruktúrnych dielcov karosérie, vrátane obchodu a rokovaní so zákazníkmi. Zastrešovať bude výrobné závody Sodecia Automotive Europe v Nemecku, Španielsku, Taliansku, Portugalsku či Južnej Afrike, ako aj prevádzky Matador Automotive na Slovensku, v Českej republike a Rusku.

Predaj ďalšieho podielu v Matador Automotive je v súlade s dlhodobou stratégiou Matadoru, ktorý sa chce viac zamerať na oblasti s vyššou pridanou hodnotou. Prioritou sú technologické služby a riešenia súvisiace s Industry 4.0. Ide najmä o navrhovanie, vývoj a výrobu robotizovaných a automatizovaných liniek, vývoj a výrobu nástrojov pre priemyselné linky či vývoj v oblasti materiálových a spájacích technológií, a tiež výrobu prototypov. V septembri, ako súčasť tejto stratégie, otvoril Matador nové inovačné centrum svojej dcérskej spoločnosti Aufeer Design, kde aktuálne pôsobí približne 400 špičkových inžinierov a dizajnérov.