Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SOI dostáva tisíce podnetov, množstvo z nich je oprávnených

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ľudia majú problémy s reklamáciami, nedostatočnými informáciami, ale aj reklamou.

Bratislava 4. marca (TASR) – Takmer desaťtisíc podnetov, oznámení a žiadostí o radu prijali inšpektoráty Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) minulý rok. TASR o tom informovala Danuša Krkošová zo SOI.

Ľudia majú problémy s reklamáciami, nedostatočnými informáciami, ale aj reklamou. Na Slovenskú obchodnú inšpekciu sa občania môžu obrátiť vždy, keď majú pocit, že sú ich práva odopierané. „Z pohľadu ochrany spotrebiteľa je najväčším problémom, ak predajca alebo dodávateľ služby odmieta uznať reklamáciu, hoci je spotrebiteľ v práve,“ povedal právnik spoločnosti D.A.S. Ilja Sulík.

Z podnetov podaných za minulý rok bolo prešetrených 3438, z toho 43 % bolo opodstatnených. Ľudia sa sťažovali najmä na nedodržanie zákonného postupu pri vybavovaní reklamácie – jej neprijatie, prekročenie 30-dňovej lehoty na jej vybavenie, ale aj na neprijateľné zmluvné podmienky, neposkytnutie požadovaných informácií a nevyžiadanú reklamu. Niekoľkotisíc podnetov sa týkalo oblasti poskytovania služieb. Zákazníci sa ponosovali na vyúčtovanie za služby spojené s užívaním bytu, cestovné agentúry, stavebné služby, šírenie reklamy a internetové služby.

Pri tovare sa podnety týkali najmä obuvi, textilu, potrieb pre domácnosť, ale aj mobilných telefónov, nábytku či motorových vozidiel. „Spotrebitelia mali podozrenie na porušenie svojich práv pri reklamácii, ale napríklad aj v súvislosti s nedodaním tovaru, nevrátením peňazí za tovar, nevydaním dokladu o kúpe, klamlivými praktikami pri účtovaní cien či dostupnosťou tovaru z letákových akcií,“ doplnila Krkošová.

Obozretnosť je potrebná najmä pri internetových predajcoch. Neseriózne či podvodné internetové obchody často ukončia podnikateľskú činnosť alebo nie sú zastihnuteľné. Poškodení tak majú veľmi malú šancu na náhradu škody. „Samotný spotrebiteľ si svoje práva posilní napríklad tým, že si starostlivo zváži, od koho čo kúpi, najmä cez internet, nakoľko, ako sa vraví, papier, či v tomto prípade grafika webovej stránky predajcu, znesie všetko,“ dodala Krkošová.