Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SOI môže kontrolovať rozúčtovanie služieb v bytovom dome

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Zmluvy uzatvorené medzi správcom a vlastníkmi bytov prípadne spoločenstvami vlastníkov bytov a nebytových priestorov rieši už špeciálny zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Bratislava 21. septembra (TASR) - V oblasti spotrebiteľských úverov Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v poslednom období zaevidovala podania spotrebiteľov, ktoré sa týkali predčasného splatenia úverov podľa zákona o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov, obsahu náležitostí zmlúv o spotrebiteľských úveroch, ale aj podania od vlastníkov bytov.

"Išlo najmä o staré úverové zmluvy z roku 2008, 2010 a vymáhanie dlžných súm od spotrebiteľov prostredníctvom vymáhačských spoločností," spresnila tlačová hovorkyňa Ústredného inšpektorátu SOI Danuša Krkošová. "V oblasti spravovania bytových domov správcami sme zaznamenali podania vlastníkov, ktoré sa týkali vyúčtovania služieb za bývanie, opráv bytového domu a postupov správcu pri spravovaní, ktoré vyplývali zo zlých vzťahov medzi vlastníkmi a správcom, nezáujmu vlastníkov o spravovanie domu správcom. Do týchto vzťahov však SOI nie je oprávnená vstupovať," upozornila. Pripomenula, že zmluvy uzatvorené medzi správcom a vlastníkmi bytov prípadne spoločenstvami vlastníkov bytov a nebytových priestorov rieši špeciálny zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

"Kontrolovať zmluvy o výkone správy nie je v kompetencii SOI, ale v kompetencii súdov SR. SOI kontroluje výstup zo schôdze vlastníkov, kde schválili postup vykonávania správcovskej činnosti. Napríklad rozúčtovanie tepla a teplej úžitkovej vody alebo služieb v bytovom dome," doplnila hovorkyňa ÚI SOI.