Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Solárna energia môže nabíjať mobil alebo poháňať dopravný prostriedok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasťou solárnych dní budú vysokoškolské prednášky v Košiciach a dni otvorených dverí priamo v solárnych zariadeniach alebo u výrobcov solárnej techniky.

Bratislava 1. mája (TASR) – V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov od 1. do 15. mája sa ľudia budú môcť zoznámiť so spôsobmi, ako sa môže slnečná energia využívať na vykurovanie či chladenie, nabíjať mobil alebo poháňať dopravné prostriedky.

Ako uviedla riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Veronika Galeková, počas nadchádzajúcich Európskych solárnych dní sa uskutoční množstvo prednášok a verejných podujatí so zámerom prezentovať Slnko ako ekologický a spoľahlivý zdroj energie.

Pripomenula, že zo Slnka dopadá na Zem deň čo deň 15- až 18-tisíckrát viac energie, než spotrebuje celé ľudstvo. Životnosť našej najbližšej hviezdy sa odhaduje na 4,5 až 5 miliárd rokov.

SAPI otvorí infostánok vo štvrtok 3. mája popoludní na bratislavskom Kamennom námestí. "Poskytne širokej verejnosti okrem informácií aj praktické ukážky solárnych technológií," povedala Galeková.

Súčasťou solárnych dní budú vysokoškolské prednášky v Košiciach a dni otvorených dverí priamo v solárnych zariadeniach alebo u výrobcov solárnej techniky.

"V minulých dňoch si svetová verejnosť zhodou okolností pripomenula 26. výročie od černobyľskej tragédie a rok od havárie v jadrovej elektrárni Fukušima. Na rozdiel od jadrovej energie využívanie Slnka nespôsobilo žiadne katastrofy ani zdravotné komplikácie. Neprodukuje rádioaktivitu, nebezpečný odpad ani kyslé dažde či skleníkové plyny. A na rozdiel od fosílnych palív alebo jadrových materiálov zásoba tejto energie vydrží nepomerne dlhšie a skôr či neskôr ju človek bude využívať v oveľa väčšej miere," zdôraznila Galeková. Dodala, že nad slnečnou energiou napriek tomu stále visí tieň zbytočných administratívnych a byrokratických prekážok, ktoré bránia jej širšiemu rozvoju.