Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Sólymos: Štáty EÚ sa nedohodli na zmene systému emisných kvót

Na snímke minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR Michal Svítok

Zmena systému obchodovania s kvótami na emisie skleníkových plynov je prvým krokom v napĺňaní cieľov parížskej klimatickej dohody.

Brusel 19. decembra (TASR) – Ministri životného prostredia Európskej únie sa dnes nedohodli na reforme systému obchodovania s emisiami. Zmena systému je prvým krokom v napĺňaní cieľov parížskej klimatickej dohody. Členským štátom predsedal slovenský minister životného prostredia László Sólymos a bolo to posledné zasadnutie únijných ministrov počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Zmena systému obchodovania s kvótami na emisie skleníkových plynov je prvým krokom v napĺňaní cieľov parížskej klimatickej dohody. Výsledkom úpravy systému má byť stabilná cena emisných povoleniek. "Niekedy tých kvót je veľa, tým pádom tá cena ide dole, tým pádom veľmi ľahko sa môžu dostať firmy, spoločnosti k tým kvótam lacno a nemajú dôvod povedzme investovať do nízkouhlíkových technológií," vysvetlil Sólymos.

Minister odmietol vymenovať členské štáty, ktoré sa proti reforme postavili, ale zmienil sa, že je medzi nimi napríklad Poľsko, ktoré má viacero tepelných elektrární. Hoci dúfal v dosiahnutie dohody ešte počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, má pochopenie pre opatrnosť niektorých štátov. "Nastavuje sa niečo na ďalších 20, 30 rokov a keď sa to zle nastaví, tak z toho môže byť veľký problém," uviedol Sólymos.

Členské štáty podľa neho počas dnešných rokovaní deklarovali, že by chceli dospieť k dohode na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre životné prostredie, ktorá sa uskutoční na prelome februára a marca. Dodal, že napriek zložitosti a citlivosti témy majú členské štáty politickú vôľu na dosiahnutie kompromisu.

"Urobili sme pre to všetko, aby sa to podarilo. Už sme to posunuli do takého stavu, že keď to vieme dosiahnuť povedzme na ďalšej Rade, tak jednoznačný prínos slovenského predsedníctva počas tých šiestich mesiacov je obrovský," zhrnul Sólymos.



Eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete, ktorý sa zasadnutí ministrov zúčastnil, vyhlásil, že členské štáty sa zhodovali na potrebe upraviť systém obchodovania s emisnými kvótami, ale rozdeľuje ich názor na postup, ako to dosiahnuť. "Rozdiely nie sú veľké. Ak sa dokázal na texte dohodnúť Európsky parlament (EP), musíme sa vedieť dohodnúť aj my," vyhlásil Caňete. Keď sa po EP aj Rada EÚ uznesie na spoločnom stanovisku v tejto oblasti, obe inštitúcie začnú rokovať o konečnom znení legislatívy.

Členské štáty dnes prijali závery o chemikáliách a ich vplyve na zdravie a životného prostredia. Symbolicky ich schválili desať rokov od vzniku prelomovej legislatívy o chemikáliách, známej pod skratkou REACH.

Na záver Sólymos poďakoval svojim partnerom z členských štátov a eurokomisárom Miguelovi Arias Caňetemu a Karmenu Vellovi za spoluprácu počas slovenského predsedníctva. Pripomenul aj jeho úspechy, za ktoré považuje ratifikáciu klimatickej dohody z Paríža, prijatie dôležitého dodatku k Montrealskému protokolu, dohodu s EP o ortuti, ktorá dovolí EÚ ratifikovať Minamatskú dohodu, či historicky prvé rokovanie Východného partnerstva pre životné prostredie.