Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: SOPK a SARIO podpísali zmluvu o spolupráci

Podpísanie dohody o spolupráci Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) sa uskutočnilo v piatok 8. januára 2016 v priestoroch SOPK na Gorkého ulici v Bratislave. Spolupráca sa bude týkať podpory rozvoja aktivít v troch regiónoch Slovenska – Prešov, Žilina a Nitra. Bude zameraná na vyhľadávanie nových investičných príležitostí, subdodávateľov pre existujúce aj nové investície, rozvoj cezhraničnej spolupráce a stredného odborného vzdelávania pre potreby tuzemských i zahraničných investorov. Na snímke predseda SOPK Peter Mihók (vľavo) a generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič (vpravo). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na jej základe sa majú vytvárať spoločné zastúpenia nielen v regiónoch Slovenska, ale aj v zahraničí.

Bratislava 8. januára (TASR) – Jednou z kľúčových úloh Slovenska je podpora investorov etablovaných na Slovensku, ale aj podpora exportných aktivít slovenských firiem v zahraničí. Slovensko je kvôli zodpovednej fiškálnej politike pre investorov zaujímavé. Zdôraznil to dnes v Bratislave generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Róbert Šimončič po podpise zmluvy o spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK). Na jej základe sa majú vytvárať spoločné zastúpenia nielen v regiónoch Slovenska, ale aj v zahraničí. Najbližšie sa chcú sústrediť na prešovský, nitriansky a žilinský región, v ktorom SARIO, na rozdiel od SOPK, nemá zastúpenie. V zahraničí sa už v najbližších týždňoch má otvoriť spoločné zastúpenie na Kube.




"Práve takáto zmluva z nášho pohľadu vedie k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov a konkrétne najviac v regiónoch, kde je potrebná veľmi silná podpora nielen nášho podnikateľského sektora, ale aj zahraničných investorov," skonštatoval Šimončič. Podčiarkol význam spolupráce s SOPK, ktorá má na rozdiel od SARIO práve v regiónoch Slovenska podľa jeho slov "veľmi silné a agilné" zastúpenie. "Využívaním spoločných aktivít pri hľadaní lokalít pre investorov, pri podpore etablovaných investorov je jednou z kľúčových úloh, aby sme im pomohli rásť nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne, a to tým investorom, ktorí sú na Slovensku. Podpora nášho podnikateľského sektora pri exportných aktivitách sú kľúčové vo vzájomnej spolupráci," podčiarkol Šimončič.

Zmluva by mala podľa slov predsedu SOPK Petra Mihóka zabezpečiť podnikateľom lepší servis. Zdôraznil, že členmi komory sú aj rozhodujúci investori, ktorí sú na Slovensku.

"Jednou zo spoločných úloh je aj post investičný servis. Nemôžeme zabúdať na investorov, ktorí na Slovensko prišli. V priebehu realizácie investície, samotnej výroby, zápasia s mnohými problémami. Pokiaľ im pomôžeme tieto problémy efektívne vyriešiť, tak je to nádej, že na Slovensku ostanú a budú rozširovať svoje investičné aktivity," priblížil ďalší rozmer dohody šéf SOPK Mihók. Zámerom je podľa jeho slov zapojiť aj viac slovenských firiem do siete subdodávateľov pre veľkých investorov. "Považujeme to za kľúčové, vytvára to sekundárny efekt investície, keď veľkí investori dokážu využiť ekonomický a priemyselný potenciál Slovenska, využiť v čo najväčšej miere miestne kapacity. Rovnako dôležité je aj to, aby sa Slovensko nestalo len prijímateľom kapitálu, ale aj jeho exportérom," podčiarkol Mihók.

Zmluva je zavŕšením doterajšej spolupráce SOPK a SARIO. Zastúpenia sa budú otvárať postupne a majú viesť najmä k podpore exportných a investičných zámerov SR.