Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

SOPK podporuje vývoz vydávaním osvedčení

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ide najmä o osvedčenia o nepreferenčnom pôvode tovaru, osvedčenia o udalosti vis major a osvedčenia o voľnom predaji.

Bratislava 3. júla (TASR) - Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK), ktorá si v týchto dňoch pripomína 25 rokov fungovania, podporuje vývoz slovenských firiem vydávaním osvedčení o skutočnostiach dôležitých v právnych vzťahoch, ktoré vznikajú v medzinárodnom obchode medzi súkromnými spoločnosťami.

Ide najmä o osvedčenia o nepreferenčnom pôvode tovaru, osvedčenia o udalosti vis major a osvedčenia o voľnom predaji. Do týchto služieb patrí aj vidovanie obchodných dokladov, ako sú dodacie listy, cenníky, faktúry či zmluvy.

"SOPK je výlučnou certifikačnou autoritou na osvedčovanie nepreferenčného pôvodu tovaru v Slovenskej republike. Vzhľadom na kvalitu a profesionalitu našich služieb sme boli prijatí do Akreditačného reťazca Medzinárodnej obchodnej komory/Svetovej federácie komôr – ICC/WCF v Paríži. Na dôkaz toho môžeme používať akreditačnú značku, ktorá je uvedená na každom tlačive osvedčenia vydaného našou komorou," priblížil riaditeľ Útvaru medzinárodnej spolupráce SOPK Jozef Rajtar.

Pôvod tovaru je určenie príslušnosti ku konkrétnemu colnému územiu, z ktorého pochádza. Colné územie môže byť totožné s územím samostatného štátu, územím colnej únie viacerých štátov, ako je napríklad EÚ, alebo s určitým závislým územím. Preferenčný pôvod tovaru mu zabezpečí výsadné alebo zvýhodnené zaobchádzanie z hľadiska uplatňovania colných sadzieb. Nepreferenčný pôvod tovaru má všestrannejšie použitie.

Zistiť pôvod tovaru je záujmom krajiny dovozu. Tá sa niekedy uspokojí s uvedením krajiny pôvodu v dovoznom colnom vyhlásení, inokedy môže požadovať osobitný dôkaz – osvedčenie o pôvode.

"Vydanie osvedčenia o pôvode nie je jednoduchým aktom potvrdenia vyplneného tlačiva. Predchádza mu zistenie pôvodu komponentov, z ktorých bol vyvážaný výrobok vyrobený a posúdenie, či spracovanie alebo opracovanie týchto komponentov prideľuje pôvod, resp. v ktorej zo zúčastnených krajín. Alebo žiadateľ musí preukázať úplné získanie výrobku v danej krajine," vysvetlil Rajtar.

V dlhodobom priemere vydá SOPK 22.000 osvedčených dokladov ročne. Z teritoriálneho hľadiska sú najviac požadované do krajín Blízkeho a Stredného východu, Číny a Ruska. Z komoditného hľadiska ide najmä o strojárstvo, potravinárstvo, výrobky z dreva, farmáciu, liečivá či kozmetiku.