Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

SOPK v 1. polroku 2023 zrealizovala päť obchodných misií do zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

SOPK pôsobí na celom území Slovenska a zameriava sa na ochranu a podporu podnikania a na koordináciu spoločných záujmov svojich členov v podnikateľskej činnosti v tuzemsku aj v zahraničí.

Bratislava 3. júla (TASR) - Úrad a regionálne komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) zrealizovali v 1. polroku 2023 päť obchodných misií do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 31 slovenských firiem. Prijala 53 obchodných misií zo zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 152 slovenských firiem.

Štrnásť slovenských firiem sa zúčastnilo na štyroch veľtrhoch a výstavách v zahraničí v rámci komorou organizovanej účasti. Trenčianska regionálna komora SOPK zorganizovala účasť slovenských firiem na výstave na Slovensku.

Úrad, regionálne komory a sekcie SOPK zabezpečili v sledovanom období 75 seminárov, webinárov, konferencií a kurzov, na ktorých sa zúčastnilo 1283 účastníkov, najmä zástupcov podnikateľských subjektov.

Komora poskytla 462 poradensko-konzultačných služieb podnikateľským subjektom, z toho 253 konzultácií nečlenom a zahraničným osobám. Kladené otázky a predložené žiadosti o poradenstvo sa týkali najmä záväzkového práva, zakladania obchodných spoločností na Slovensku, daňového práva, možností zakladania špecifických spoločností alebo činností a ich prípustnosť a súlad s právom SR, ako aj otázok z oblasti colného práva.

Viaceré otázky boli podľa komory aj z oblasti pracovnoprávnej, z oblasti tvorby a posúdení zmlúv, zakladania živností a registrácie na území SR, uverejňovania poskytovaných služieb na webových stránkach vrátane reklamačných podmienok či u oblasti zverejňovania informácií a ochrany osobných údajov/GDPR.

SOPK doplnila, že v 1. polroku operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem, opatreniam v oblasti podnikateľského sektora, ako aj k nelegislatívnym materiálom týkajúcim sa podnikateľského sektora. "Za sledované obdobie boli vypracované stanoviská a pripomienky (20) hlavne z oblasti energetiky, daní, zahraničnej a európskej politiky SR, investičnej pomoci, poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu a z oblasti obehového hospodárstva," dodala komora.

SOPK pôsobí na celom území Slovenska a zameriava sa na ochranu a podporu podnikania a na koordináciu spoločných záujmov svojich členov v podnikateľskej činnosti v tuzemsku aj v zahraničí. Členovia SOPK sa podieľajú na tvorbe hrubého domáceho produktu Slovenska 84 percentami a na exporte Slovenska takmer 90 percentami.