Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Nitre vzniklo vzdelávacie centrum pre programovanie CNC strojov

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vybudovanie centra bude mať veľký vplyv na úspešnú prípravu žiakov pre potreby zamestnávateľov v strojárskom priemysle na celom Slovensku.

Nitra 16. mája (TASR) – V priestoroch Strednej odbornej školy polytechnickej v Nitre vzniklo jediné vzdelávacie centrum na Slovensku pre programovanie CNC strojov a zariadení.

Zriaďovateľom HTEC vzdelávacieho strediska je spoločnosť Haas, ktorá patrí k najväčším svetovým  výrobcom počítačom riadených obrábacích strojov a vývojárom CNC technológií. Vzdelávacie stredisko bude slúžiť študentom školy, ale aj verejnosti.

„Chceli by sme ponúkať rekvalifikačné kurzy pre verejnosť a súčasne budeme školiacim strediskom aj pre okolité firmy. Prioritou však zostávajú naši študenti,“ uviedla počas dnešného otvorenia strediska riaditeľka Strednej odbornej školy polytechnickej Oľga Hodálová.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Vybudovanie centra bude mať veľký vplyv na úspešnú prípravu žiakov pre potreby zamestnávateľov v strojárskom priemysle na celom Slovensku, konštatovala Hodálová. Jeho zriadenie je podľa slov riaditeľky výsledkom minimálne päťročného úsilia vedenia školy, ktorá sa zamerala práve na CNC stroje. Zameranie vyplýva aj z požiadaviek trhu práce.

„Máme veľmi dobrú spoluprácu s regionálnymi firmami. Aj na základe ich požiadaviek aktualizujeme naše vzdelávacie programy,“ tvrdí Hodálová. Financie vo výške takmer 134.000 eur na kúpu CNC strojov škola získala z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Programové vybavenie a zaškolenie učiteľov zabezpečila firma Haas.

Tu bude player


Spoločnosť Haas sídli v USA a ako výrobca najväčšieho množstva obrábacích strojov CNC v severnej Amerike využíva skúsenosti s najmodernejšími výrobnými a strojárskymi technológiami pri výrobe vyše 100 produktov. V súčasnosti je na celom svete nepretržite v prevádzke viac ako 72.000 CNC fréz a sústruhov Haas a viac ako 53.000 obrábacích zariadení. Firma zriaďuje HTEC CNC vzdelávacie centrá po celom svete. Ich cieľom je zaistiť najlepšie technológie a potrebnú podporu pre kvalitné a moderné vzdelávanie v oblasti CNC.