Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SOTÁK: Dobre nastavená škola vychová odborníkov aj pre malé podniky

Vladimír Soták Foto: TASR

Povedal to dnes pre TASR predseda Klubu 500 a generálny riaditeľ a. s. Železiarne Podbrezová Vladimír Soták. Podstatné podľa neho je, či si to spoločnosť chce uvedomiť.

Bratislava 25. februára (TASR) – Slovensko vyčerpalo zdroje odborne pripravených a vzdelaných ľudí či už na úrovni stredných, alebo vysokých škôl. Povedal to dnes pre TASR predseda Klubu 500 a generálny riaditeľ a. s. Železiarne Podbrezová Vladimír Soták. Podstatné podľa neho je, či si to spoločnosť chce uvedomiť.

"Odborne pripravených mladých ľudí potrebuje najmä priemysel, veľký, malý aj stredný. Keď je dobre nastavená škola, je úplne jedno, či učí pre veľký priemysel, alebo popritom aj pre menšie podniky v regióne. Hovoríme, že treba takýto systém znovu naštartovať a ministerstvo školstva by malo túto činnosť riadiť,"
povedal Soták. Domnieva sa, že každý zo svojej úrovne, či už sú to zamestnávatelia, alebo vyššie územné celky, by mal pomáhať pri nastavení systému. "Každý, kto to vie a je ochotný pomôcť, aj finančne. Vychádzam zo systému, ktorý máme v Podbrezovej a ten za posledné desaťročie nevygeneroval ani jedného študenta na úrad práce. Popri našej strednej odbornej škole máme súkromné gymnázium, na ktorom otvárame aj športovú triedu, IT triedu. Nedozvedám sa, že by naši absolventi ostávali nezamestnaní," uviedol Soták.

Pripomenul, že železiarne, pokiaľ ide o prípravu študentov na prax, nadviazali na rozvinutý systém stredných odborných škôl a učilíšť, ktoré pripravovali žiakov na budúce povolanie už pred rokom 1989.

"Máme takmer 80-ročné tradície. Študenti, ktorí k nám nastúpia, dostanú vreckové, obleky, na prax chodia do laboratórií a vo vyšších ročníkoch majú vytvorené podmienky na prácu vo fabrikách. A takých príkladov je na Slovensku viac, preto sa nemusíme chodiť učiť do zahraničia," podotkol. Domnieva sa tiež, že priemysel by mal predkladať svoje požiadavky, pokiaľ ide o štruktúru profesií a vzdelávacie programy, vrátane praktického vyučovania.

Klub 500, v ktorom sú združení najväčší zamestnávatelia na Slovensku, podľa Sotáka upozorňuje na niekoľko spôsobov, ako by bolo potrebné naštartovať odborné duálne vzdelávanie na školách, ale aj na Ústavu SR, podľa ktorej je za ďalšie vzdelávanie zodpovedný štát. Nepovažuje za správne, že záštitu nad odborným vzdelávaním prevzali pred piatimi rokmi zamestnávateľské združenia.