Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V. SOTÁK: Prioritami sú konkurencieschopnosť priemyslu a zamestnanosť

Na archívnej snímke Vladimír Soták. Foto: TASR/Dušan Hein

Na tému zamestnanosti podľa Klubu 500 musia hovoriť nielen podnikatelia vlastniaci na Slovensku väčšie podniky, ale aj malí a strední podnikatelia, ako aj živnostníci

Bratislava 22. februára (TASR) – Udržanie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu a zamestnanosť sú priority pre ďalšie obdobie. Uviedol to dnes predseda Klubu 500 Vladimír Soták po spoločnej diskusii predstaviteľov klubu slovenských vlastníkov spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) o rozvojových prioritách Slovenska a vývoji ekonomiky.

"V prvej časti diskusie pán premiér hovoril, aké sú ich predstavy a vízie, ktoré by chceli v programe realizovať do budúcna. My sme zase hovorili, čo by sa malo zlepšiť pre skvalitnenie podnikateľského prostredia. Pre nás je najdôležitejšie udržanie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu. Ďalšou otázkou, ktorá nás zaujíma, je udržanie a zvyšovanie zamestnanosti," priblížil Soták.



Na tému zamestnanosti podľa jeho slov musia hovoriť nielen podnikatelia vlastniaci na Slovensku väčšie podniky, ale aj malí a strední podnikatelia, ako aj živnostníci. "Upozornili sme na to, čo je známe - na Slovensku musíme zmeniť pohľad na odborné školstvo a pripravovať mladých ľudí tak, aby mali šancu sa zamestnať," zdôraznil.



"Podľa môjho názoru v situácii, v ktorej sme dnes, veľmi ubližujeme mladej generácii. Mnohí mladí ľudia, z ktorých už dnes mohli byť odborníci, majú vzdelanie, ktoré nie je použiteľné v priemysle a často ani v službách," konštatoval. Slovensko by podľa Sotáka malo preto rešpektovať nielen svoj demografický vývoj, ale aj skutočnosť, že je výrazne proexportnou krajinou.