Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

S&P Global Rating zlepšila výhľad ratingu Portugalska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Portugalsko má v pláne vykázať v rokoch 2023 - 2026 rozpočtové prebytky vďaka konsolidácii verejných financií a odolnému hospodárskemu rastu.

Lisabon 11. septembra (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings v závere minulého týždňa zlepšila výhľad úverového ratingu Portugalska zo stabilného na pozitívny a potvrdila mu ratingovú známku na úrovni BBB+. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Podľa S&P pozitívny výhľad odzrkadľuje perspektívu solídneho hospodárskeho rastu, ktorú podporujú silné rozpočtové a externé výsledky. To by krajine malo umožniť pokračovať v znižovaní štátneho dlhu a posilňovaní svojej externej pozície.

S&P poznamenala, že napriek protivetrom v podobe vysokej inflácie a tlmeného rastu v Európe je portugalská ekonomika nastavená tak, že v rokoch 2024 - 2026 vykáže priemerný rast o 2 %. To odráža odolný sektor služieb a veľký prílev financií z fondov Európskej únie (EÚ).

Portugalsko má v pláne vykázať v rokoch 2023 - 2026 rozpočtové prebytky vďaka konsolidácii verejných financií a odolnému hospodárskemu rastu.

Ďalšia z agentúr Moody's zatiaľ ponecháva rating Portugalska na úrovni Baa2 s pozitívnym výhľadom a Fitch na úrovni BBB+ so stabilným výhľadom. Úverový rating DBRS pre Portugalsko je A so stabilným výhľadom.