Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa má informácie od Finančnej správy, preveruje ich

Na snímke zľava generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko, predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková a prezident Finančnej správy SR František Imrecze počas tlačovej konferencie v Bratislave 3. augusta 2015 Foto: TASR/Martin Baumann

Za chybné dáta, ktoré Finančná správa poslala zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni, môže podľa jej prezidenta ľudský faktor.

Bratislava 3. augusta (TASR) - O aktuálnom stave výpočtu poistného pre živnostníkov, ktoré Sociálna poisťovňa (SP) musela časovo posunúť z dôvodu chybovosti v dátach od Finančnej správy (FS), dnes rokovali minister práce Ján Richter (Smer-SD) s generálnym riaditeľom poisťovne Dušanom Muňkom.

"Všetky dostupné informácie naďalej potvrdzujú skutočnosť, že sa jedná výlučne o administratívno-technický problém na strane Finančnej správy, ktorý vedenie SP už preventívne riešilo od mája," informoval TASR hovorca ministerstva práce Michal Stuška. K dnešnému dňu už poisťovňa disponuje kompletnými dátami od FS, ktoré je ešte potrebné v najbližších dňoch prekontrolovať, aby následné finálne vyúčtovania boli presné, doplnil.

Muňko ubezpečil, že SP v týchto dňoch využíva svoje kapacity na to, aby boli údaje spracované a skontrolované čo najskôr, aby živnostníci mali s dostatok času pripraviť sa zaplatiť svoje odvody za júl tohto roka. "Termín na zaplatenie odvodov za júl 2015 Sociálna poisťovňa po novom stanovila na 2. september 2015," spresnil Stuška.

Ministra podľa neho neteší skutočnosť, že situácia pre časť samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) znamená zníženie ich komfortu. "Za kľúčové však považuje v tejto chvíli to, že situácia v žiadnom prípade nebude poškodzovať SZČO v ich nárokoch na dávky sociálneho poistenia," zdôraznil Stuška s tým vzniknutou situáciou sa bude zaoberať aj najbližšia Dozorná rada SP.

Za chybné dáta, ktoré Finančná správa poslala zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni, môže ľudský faktor. Dnes o tom informoval jej prezident František Imrecze. Podľa neho nejde o systémovú chybu. "Pracovník urobil chybu pri aktualizácii údajov, pramenilo to z jeho preťaženosti," vysvetlil. Daniari teraz prešetrujú, či sa táto chyba stala zámerne, Imrecze to však nepredpokladá.