Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Novú výšku poistného živnostníkom oznámi sociálka okolo 20. júla

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa evidovala k 31. máju 2015 vyše 217.000 povinne poistených SZČO.

Bratislava 3. júla (TASR) - Podnikatelia a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré podľa daňového priznania mali minuloročný príjem vyšší ako 4944 eur, budú od augusta do Sociálnej poisťovne (SP) platiť už povinné nemocenské a dôchodkové poistenie. Poistné zaplatia po prvýkrát do 10. augusta, ak priznanie za minulý rok podali v riadnom termíne (do 31.3.) a tí, ktorí si lehotu na podanie priznania odložili na neskorší termín, zaplatia poistné prvýkrát v novembri (do 9. 11. 2015).

Pokiaľ doteraz poistné neplatili, nemusia sa na povinné poistenie hlásiť a odpadá im aj povinnosť vypočítať si výšku vymeriavacieho základu a sumu poistného. Urobí to za nich Sociálna poisťovňa, o čom ich bude počas nasledujúcich dní informovať. Ako povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka výberu poistného SP Andrea Zahoranová, oznámenie by mali dostať okolo 20. júla a tí, ktorí oznámenie nedostanú, mali by sa obrátiť na svoju pobočku SP v mieste trvalého pobytu. Oznámenie SP nebude doručovať len tým, ktorí doteraz neplatili poistné a vlani mali podľa daňového priznania príjem 4944 eur alebo nižší.

"Zmenu najviac pocítime k 1. júlu a k 1. októbru u tých, ktorí majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. K týmto dátumom dochádza najčastejšie k vznikom aj zánikom poistenia. Sociálna poisťovňa bude SZČO oznamovať aj trvanie poistenia. V oznámení bude informácia o výške vymeriavacieho základu, z ktorého budú odvádzať poistné, suma poistného, splatnosť a všetky údaje potrebné k úhrade poistného, teda variabilný symbol a špecifický symbol. Ak SZČO s údajmi nebude súhlasiť, má právo písomne alebo osobne v pobočke podať námietku, a to do ôsmich dní. Predloží doklady, ktorými to preukáže," informovala Zahoranová.

Podnikatelia, ktorí doteraz platili nemocenské aj dôchodkové poistenie a ich príjem podľa daňového priznania bol vyšší ako 4944 eur, platia poistné aj naďalej. Tieto osoby dostanú oznámenie s novou výškou poistného, len ak došlo k zmene ich vymeriavacieho základu. Z oznámenia sa dozvedia o termíne splatnosti a budú v ňom aj všetky údaje potrebné k zaplateniu poistného. U SZČO, ktorá doteraz platila poistné, avšak jej príjem za minulý rok podľa daňového priznania bol 4944 eur alebo nižší, dochádza k zániku povinného poistenia k 30. júnu a u tých, ktorí požiadali o odloženie daňového priznania, prestanú platiť poistné, posledné zaplatia v terajšej výške v októbri za september. Dostanú o tom tiež oznámenie SP.

V tomto roku sa vymeriavací základ navyšuje o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a o povinné poistenie, ktoré SZČO zaplatila minulý rok, delí sa číslom 12 a koeficientom, ktorý sa zmenil z 1,6 na 1,486.

"Výšku sa všetci dozvedia zo spomínaných oznámení. Ten, kto by si chcel vypočítať vymeriavací základ sám, môže použiť kalkulačku, ktorá je zverejnená na webovej stránke poisťovne www.socpoist.sk," doplnil hovorca SP Peter Višváder.

Naďalej sú podnikatelia a ostatné SZČO povinné oznámiť pobočke SP prerušenie povinného poistenia na príslušnom tlačive, napríklad pri pozastavení podnikania. Začiatok prerušenia aj skončenie prerušenia činnosti sú povinní oznámiť vždy do 30 dní. Ostatné dôvody prerušenia ako ošetrovanie člena rodiny (OČR), ak trvá viac ako 11 dní, práceneschopnosť (PN) viac ako 52 týždňov, oznamujú do ôsmich dní. Tiež čerpanie rodičovského príspevku, ak čestne vyhlásia, že v tom období nevykonávali samostatnú zárobkovú činnosť, za také obdobie nemusia platiť poistné. Rovnako aj za 11 dní OČR a 52 týždňov PN.

Rovnakými podmienkami sa riadia aj aktívni umelci, autori, športovci a všetci, ktorí vykonávajú samostatnú zárobkovú činnosť inak, teda bez oprávnenia na podnikanie. Pokiaľ však k 1. júlu alebo tí, ktorí majú odložené daňové priznanie, tak k 1. októbru, takúto činnosť nevykonávajú, povinné poistenie im nevznikne, a teda nemusia platiť poistné na nemocenské a dôchodkové poistenie ani vtedy, ak ich vlaňajší celoročný príjem presiahol 4944 eur. Potrebné je však čestné vyhlásenie, ktoré mali predložiť svojej pobočke Sociálnej poisťovne po skončení činnosti. "Nevieme o tom, či činnosť vykonávajú. Ak opätovne ju začnú vykonávať, opäť predkladajú SP čestné vyhlásenie. Obe vyhlásenia nemajú spätné účinky, posudzujú sa dňom ich doručenia SP. Preto aj povinné poistenie takých SZČO zaniká a vzniká až tým dátumom, kedy vyhlásenie doručia," doplnila Zahoranová.

Minimálny vymeriavací základ je 412 eur, z ktorého sa platí poistné 136,57 eura a z tohto základu platilo doteraz poistné okolo 85 % SZČO. Viac ako 0,5 % platilo poistné 1365,78 eura z maximálneho základu 4120 eur. Ostatní platia poistné zo svojho skutočného základu. "Pokiaľ niekto platí z minimálneho vymeriavacieho základu, musí si uvedomiť, že sa to odrazí nielen na jeho dôchodku, ale aj na nemocenských dávkach," pripomenul Višváder.

SP evidovala k 31. máju 2015 vyše 217.000 povinne poistených SZČO. Vychádza z údajov Finančného riaditeľstva SR a všetkých orgánov a inštitúcií, ktoré vydávajú oprávnenia na podnikanie a inú samostatne zárobkovú činnosť.