Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

SP potravinárom zatiaľ odporúča platiť poistné tak ako pred 1.augustom

Na snímke ústredie Sociálnej poisťovne v Bratislave 30. júna 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Sociálna poisťovňa v súčasnosti čaká na termín konzultácie s EK a následné schválenie pravidiel, na základe ktorých si budú môcť určené subjekty za zamestnancov uplatniť odvodovú úľavu na poistnom.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) v súvislosti s odvodovou úľavou pre určené subjekty v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle zaslala schému štátnej pomoci Európskej komisii (EK) prostredníctvom Protimonopolného úradu (PMÚ) SR. SP vo štvrtok informovala, že do rozhodnutia EK potravinárom odporúča neupravovať si mzdové softvéry a platiť poistné v riadnej výške tak ako pred 1. augustom tohto roka.

"Ak by sa totiž dodatočne preukázalo, že pri odvodovej úľave ide o nedovolenú štátnu pomoc, potravinárske subjekty by ju museli vrátiť, a to aj s penále. Toto riziko SP eliminuje práve rokovaním s EK v prospech samotných potravinárov," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa v súčasnosti čaká na termín konzultácie s EK a následné schválenie pravidiel, na základe ktorých si budú môcť určené subjekty za svojich zamestnancov uplatniť odvodovú úľavu na poistnom. Zmeny vyplývajú z novely zákona o sociálnom poistení z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v júni.

O vývoji situácie a ďalších krokoch bude podľa Kontúra SP včas informovať. Proces odvodovej úľavy bude možné začať až po odsúhlasení schémy EK a jej zverejnení v Obchodnom vestníku.