Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

S&P potvrdila rating SR na úrovni A+ so stabilným výhľadom

Bratislavský hrad Foto: TASR

Dlhodobý rating A+ so stabilným výhľadom od S&P má Slovensko od konca júla minulého roka.

Bratislava 30. januára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) v piatok (29.1.) potvrdila rating SR na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Slovensko má spolu s Írskom deviaty najlepší rating spomedzi 19 krajín používajúcich euro.

Agentúra predpovedá Slovensku na najbližšie roky reálny ekonomický rast nad 3 % ročne. S&P očakáva pokračujúcu konsolidáciu verejných financií, aj vďaka postupnému znižovaniu deficitu verejných financií. Do hodnotenia agentúra zahrnula aj príchod veľkých zahraničných investícií, stabilný bankový sektor a dobrý výber daní.

"Som rád, že sme opäť boli ohodnotení ako spoľahlivá a stabilná krajina. Naše úsilie prináša ovocie napríklad aj v podobe vysokej dôvery investorov v našu ekonomiku," reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Dlhodobý rating A+ so stabilným výhľadom od S&P má Slovensko od konca júla minulého roka. Agentúra vtedy ocenila zlepšujúcu sa makroekonomickú a fiškálnu situáciu v krajine a zvýšila SR rating z vtedajšieho A s pozitívnym výhľadom na A+ so stabilným výhľadom.