Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S&P potvrdila Slovensku rating na úrovni A

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

TERAZ.TV vám prináša záznam tlačovej konferencie predsedu vlády SR, ktorej témou bolo vyhlásenie k novému medzinárodnému finančnému a ekonomickému hodnoteniu SR.



Bratislava 1. augusta (TASR) – Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila dnes Slovenskej republike rating na úrovni A. Zlepšila zároveň výhľad zo stabilného na pozitívny. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Hodnotenie potvrdzuje, že kroky vlády SR, ktoré sme zrealizovali v rokoch 2012, 2013 a 2014, boli správne. Dnes teda môžeme skonštatovať, že táto medzinárodná ratingová agentúra potvrdila hodnotenie Slovenska na úrovni A, hovorím o ratingu. Čo je však dôležité, agentúra zmenila výhľad vývoja na Slovensku zo stabilného na pozitívny. Dokonca očakáva pravdepodobnosť zvýšenia samotného hodnotenia," spresnil.

Zdôraznil, že predovšetkým snaha konsolidovať verejné financie a už aj narastajúci hospodársky rast podľa agentúry budú v najbližších rokoch smerovať k znižovaniu rozpočtových deficitov a poklesu verejného dlhu. "Od vlády SR sa na medzinárodných trhoch očakáva, že splní svoje fiškálne ciele. Zvýrazní sa pritom jeden okamih, a to, že Slovensko bolo nedávno vyradené z procedúry nadmerného deficitu, z akejsi trestnej lavice EÚ," konštatoval. Agentúra podľa premiéra očakáva tiež, že sa verejný dlh zastaví v budúcom roku pod úrovňou okolo 54 % HDP.

"Nedá mi, aby som v súvislosti s tou dobrou správou nevzniesol aj určité riziko v súvislosti s hospodárskymi sankciami, ktoré budú uvalené voči Ruskej federácii. Uvedomme si, že veľké štáty, ako je Nemecko, Poľsko, Francúzsko a ďalšie, ktoré majú veľký hospodársky styk s Ruskom, dnes rátajú, aké dopady na hospodársky rast a hospodárstvo môžu mať sankcie v rámci tzv. tretej vlny. Ak mám správnu informáciu, len Poľsko v súvislosti s tým, že Ruská federácia zakázala jeho dovoz zeleniny a ovocia, už hovorí o určitom poklese," zdôraznil.

Slovensko pri pohľade na hospodárske sankcie podľa Fica našťastie priamo trpieť nebude, pretože "sme krajina, ktorá veľmi významne zabojovala, pokiaľ išlo o naše vlastné záujmy". "Chcel by som to spomenúť predovšetkým v súvislosti s finančným sektorom. Spoločne s Rakúskom sme trvali na tom, že dcérske spoločnosti Sberbank, ktorá je okrem iného aj na Slovensku, nemôžu byť dotknuté týmito sankciami, pretože by prišlo k ohrozeniu vkladov a mohlo by to mať negatívny vplyv na celý bankový sektor," dodal.

Podľa slov predsedu vlády SR "treba dúfať, že bumerang, ktorý priletí naspäť do EÚ, nepoškodí hospodársky rast najväčších hráčov, akými sú Francúzsko a Nemecko tak, že by to Slovensko mohlo v budúcom období pocítiť".