Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

S&P varovala Grécko, že mu môže zhoršiť rating

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

S&P plánuje novú revíziu gréckeho ratingu 13. marca, ale nebude sa držať tohto dátumu, ak bude mať pocit, že sa deje niečo neobvyklé, čo negatívne ovplyvní úverovú dôveryhodnosť krajiny.

Londýn 26. januára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) poslala prvé varovanie novej gréckej vláde. Uviedla totiž, že môže znížiť úverový rating krajiny ešte pred jeho najbližšou revíziou, ktorú si naplánovala na polovicu marca, ak sa veci pohnú zlým smerom. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Grécku sa uplynulý víkend uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Tie hladko vyhrala ľavicová strana Syriza, ktorá odmieta úsporné opatrenia. Líder strany Alexis Tsipras sa pomerne rýchlo dohodol aj na vytvorení "proti-úspornej" koalície s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a dnes popoludní zložil prísahu ako nový premiér.

Tsipras sľúbil, že skončí so škrtmi rozpočtových výdavkov a zvyšovaním daní, ktoré priniesli vysokú nezamestnanosť a nárast chudoby v Grécku.

S&P pritom len vlani v septembri zvýšila Grécku rating. Frank Gill, riaditeľ oddelenia európskych ratingov ale upozornil, že neistota v súvislosti s vyúčtovaním a splatením gréckych dlhov štátom eurozóny ohrozuje zotavovanie jeho ekonomiky.

Gill pripomenul, že Syriza zvíťazila vďaka sľubom o reštrukturalizácii gréckeho dlhu, ale v tomto prípade nejde o súkromný dlh, ale v prevažnej miere o dlhy partnerom v eurozóne. Takže otázkou je, akú formu zníženia dlhu sú ochotní veritelia akceptovať, a s čím sú ochotné súhlasiť ostatné štáty Európskej únie (EÚ).

S&P plánuje novú revíziu gréckeho ratingu 13. marca, ale nebude sa držať tohto dátumu, ak bude mať pocit, že sa deje niečo neobvyklé, čo negatívne ovplyvní úverovú dôveryhodnosť krajiny.

Rokovania so štátmi eurozóny, a tiež s ďalším veriteľom, ktorým je Medzinárodný menový fond (MMF), budú teraz najhorúcejšou témou v povolebnom Grécku.

Atény potrebujú pritom do leta približne 10 miliárd eur na vyrovnanie dlhov, ktorým vyprší termín splatnosti. Navyše, banky v Grécku sú závislé od lacných úverov z Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá im tiež poskytla výnimku v oblasti kolaterálu.

Viaceré údaje z Grécka ale signalizujú, že jeho fiškálne výsledky sa zhoršujú. A to neveští nič dobré pre ekonomiku, ani domácu spotrebu a už vôbec nie pre finančnú stabilitu. Tú ohrozuje aj výber vkladov z bánk, ktorý naštartovali obavy z odchodu krajiny z eurozóny.

Grécky štátny dlh už prekročil 170 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je najväčší v Európe.

Krajina pritom stále nie je schopná požičať si peniaze na trhoch v dôsledku vysokých úrokov a prílišnej závislosti jej bánk od ECB. Syriza tak pri snahe splniť sľub o znížení dlhu môže naraziť na limity veriteľov.

Gill na záver skonštatoval, že S&P teraz počká, ako sa bude ďalej vyvíjať situácia v Grécku, ktoré sa do októbra minulého roka mohlo radovať zo zotavovania ekonomiky a relatívne pozitívnych fiškálnych výsledkov.