Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

S&P znížila rating 11 španielskym bankám na negatívny

Foto: TASR/AP

Dôvodom rozhodnutia ratingovej agentúry je nadmerný rozpočtový schodok krajiny.

Madrid 30. apríla (TASR) - Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating 11 španielskym bankám a ďalším zhoršila výhľad na negatívny.

Dnešnému rozhodnutiu predchádzalo minulotýždňové zníženie ratingu dlhodobých záväzkov Španielska o dva stupne na BBB+ a krátkodobých na A-2 s negatívnym výhľadom. Dôvodom je nadmerný rozpočtový schodok krajiny.

Najväčšiemu španielskemu finančnému ústavu v krajine Banco Santander agentúra zhoršila rating z A+ na A- a druhej najväčšej banke BBVA z A na BBB+.

Okrem toho S&P znížila ratingové hodnotenie bankám Banesto, Ibercaja, KutxaBank, Banca Civica, Bankinter, Sabadell, Barclays Spain a dcéram banky Santander: Consumer Finance a Totta.

Foto: TASR/AP
Finančným ústavom CaixaBank, jej materskej banke Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona či ústavu Bankia a jeho materskej spoločnosti Banco Financiero y de Ahorros pridelila zase negatívny výhľad.

Španielsko sa v 1. štvrťroku 2012 prepadlo do recesie. Okrem toho má najvyššiu mieru nezamestnanosti v celej Európskej únii, ktorá v 1. kvartáli dosiahla 24,4 %.

Vláda musí pritom zavádzať prísne úsporné opatrenia, aby znížila rozpočtový schodok na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,5 % HDP a recesia celú situáciu ešte zhoršuje.

Investori sa preto obávajú, že Madrid je ďalším kandidátom na záchranný úver.

Minulotýždňové zníženie ratingu pritom povedie k rastu nákladov Španielska na obsluhu dlhov, čo ešte zvýši tlak na verejné financie krajiny.