Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

S&P znížila úverový rating Jaguar Land Rover a materskej firmy Tata

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

V samostatnej poznámke S&P upozornila na to, že problémy spoločnosti JLR znižujú jej ziskovosť a majú za následok vysokú mieru spaľovania hotovosti materskej spoločnosti Tata.

Londýn 27. marca (TASR) - Agentúra Standard & Poor's Rating Services (S&P) v stredu znížila úverový rating britskej automobilky Jaguar Land Rover (JLR) a jej materskej spoločnosti Tata hlbšie do neinvestičného pásma. Oznámila preskúmanie a možné ďalšie zníženie ratingu v dôsledku čoraz väčšieho rizika brexitu bez dohody a zavedenia ciel na dovoz áut do USA.

S&P znížila hodnotenie nezabezpečených cenných papierov JLR, najväčšej automobilky v Británii, a jej majiteľa, indickej Tata Motors, na B+ z BB- po slabších výsledkoch spoločnosti JLR, než sa očakávalo.

Uviedla, že by mohla ešte znížiť rating JLR s najväčšou pravdepodobnosťou o jeden stupeň, ak automobilka nedosiahne očakávané celoročné výsledky a Británia opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody alebo Washington zavedie nové dovozné clá na autá. Aj agentúra Fitch začala na začiatku februára prehodnocovať rating JLR.

Takéto rozhodnutie, ktoré zvyčajne vedie k zvýšeniu nákladov na financovanie spoločnosti, poukazuje na rastúce obavy z negatívneho vplyvu neriadeného brexitu na plynulosť dodávok pre JLR vzhľadom na komplexnú sieť dodávateľov pre automobilový priemysel v EÚ.

Aktuálne uskutočňovaná analýza (CreditWatch) podľa S&P zase ukazuje, že JLR bude potrebovať silné výsledky vo svojom fiškálnom roku, aby si udržala rating B+, pričom makroekonomické a geopolitické riziká pre podnikanie, ako napríklad potenciálny brexit bez dohody alebo clá v USA, zostávajú vysoké.

V samostatnej poznámke S&P upozornila na to, že problémy spoločnosti JLR znižujú jej ziskovosť a majú za následok vysokú mieru "spaľovania hotovosti" materskej spoločnosti Tata.

S&P očakáva, že Tata bude trpieť negatívnym peňažným tokom minimálne počas nasledujúcich 12 - 18 mesiacov, kým sa jej čínske prevádzky stabilizujú a redukcia nákladov prinesie obnovenie jej "finančného zdravia".