Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Španieli pre sucho očakávajú o polovicu nižšiu úrodu olív ako vlani

Foto: TASR/AP

Nový systém zavlažovania a vodných rezervoárov síce pomohol niektorým pestovateľom zmierniť vplyv sucha na úrodu olív, ale aj tak sa očakáva, že neprekročí 800.000 ton.

Madrid 30. septembra (TASR) - Tohoročné sucho zdecimovalo nielen úrodu obilnín, ale zasiahlo aj pestovateľov olív, aj keď olivovníky nepotrebujú toľko vody ako obilie.

Farmári zo španielskeho regiónu Andalúzia, ktorý je kľúčovým pestovateľom olív a podieľa sa až 80 % na produkcii olivového oleja v Španielsku, predpovedajú, že ich tohoročná úroda bude zhruba o 50 % nižšia ako vlani.

Podľa údajov španielskeho meteorologického ústavu bolo tohoročné sucho druhé najhoršie za 60 rokov, po suchu v roku 1994.

Nový systém zavlažovania a vodných rezervoárov síce pomohol niektorým pestovateľom zmierniť vplyv sucha na úrodu olív, ale aj tak sa očakáva, že neprekročí 800.000 ton. To je polovica v porovnaní s vlaňajšou úrodou.

Ceny olív v Španielsku v reakcii na správy o slabej úrode prudko vzrástli na 2,4 eura za kilogram z vlaňajších 1,6 eura/kilogram a analytici predpovedajú, že ešte stúpnu.

Pestovateľom to však veľmi nepomôže, pretože v predchádzajúcich dvoch rokoch boli ceny olív veľmi nízke, a tak aj napriek súčasnému zvýšeniu stále nedosiahli úroveň z roka 2009.

Slabá úroda a slabý zisk však nedovolia farmárom, aby investovali do zabezpečenia budúcoročnej úrody. To znamená, že aj keď nepríde sucho, úroda olív v nasledujúcom roku nebude oveľa lepšia ako v tomto roku.

Slabá úroda a nižšia produkcia olivového oleja sú ďalšou ranou pre španielsku ekonomiku, ktorá sa už zmieta v recesii a trhy ju považujú za horúceho kandidáta na záchranný úver.