Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Španielski železničiari budú štrajkovať počas sviatkov

Vlaková súprava španielske železničnej spoločnosti Renfe. Foto: wikipedia.org

Hlavným dôvodom pre tento štrajk je pokračujúce znižovanie počtu pracovníkov železničnej dopravnej spoločnosti Renfe a štátnej spoločnosti Adif spravujúcej železničnú infraštruktúru.

Madrid 11. decembra (TASR) - Zamestnanci španielskych železníc vstúpia 21. decembra do celoštátneho štrajku, ktorý plánujú ukončiť až po vianočných a novoročných sviatkoch 7. januára. Štrajk je zameraný proti znižovaniu počtu pracovných miest a na zlepšenie pracovných podmienok v odvetví. Informovali o tom v utorok odbory železničiarov, ktoré citovala agentúra AFP.

Hlavným dôvodom pre tento štrajk je "pokračujúce znižovanie počtu pracovníkov" železničnej dopravnej spoločnosti Renfe a štátnej spoločnosti Adif spravujúcej železničnú infraštruktúru, uviedla vo vyhlásení odborová organizácia CCOO, ktorá je jednou z hlavných odborových organizácií zastupujúcich železničných pracovníkov.

"Mobilizujeme sa, aby sme obnovili stratené pracovné miesta, zlepšili kúpnu silu a zabezpečili, že dohodnuté zvýšenie platov nadobudne účinnosť," povedal generálny tajomník úseku pracovníkov železníc v CCOO Manuel Nicolás Taguas.

Podľa údajov odborov sa od roku 2005 počet pracovníkov zamestnávaných zmienenými dvoma spoločnosťami zodpovednými za španielsku železničnú sieť znížil približne o 5000 na zhruba 26.000 zamestnancov.