Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Španielsko zaregistrovalo v apríli strmý pokles počtu nezamestnaných

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

A v medziročnom porovnaní ubudlo z evidencie úradov v apríli až 351.285 ľudí, čo predstavuje pokles o 7,5 %.

Madrid 5. mája (TASR) - Španielsko zaregistrovalo v apríli najstrmší pokles počtu nezamestnaných za takmer dve dekády. To signalizuje, že zotavovanie štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny naberá tempo. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa najnovších údajov ministerstva práce v Madride sa počet ľudí, ktorí dostávajú podporu, v apríli oproti marcu znížil o 118.923 na 4,33 milióna. To je najväčší medzimesačný úbytok v histórii týchto štatistík, ktoré ministerstvo sleduje od roku 1996.

Po úprave o sezónne vplyvy klesol počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku v apríli o 50.160.

A v medziročnom porovnaní ubudlo z evidencie úradov v apríli až 351.285 ľudí, čo predstavuje pokles o 7,5 %.

AFP však upozorňuje na rozdiel medzi mesačnými údajmi ministerstva práce a kvartálnymi údajmi štatistického úradu, podľa ktorých dosiahla miera nezamestnanosti v Španielsku v 1. štvrťroku tohto roka 23,78 %.

Štatistický úrad totiž do svojich výsledkov započítava aj ľudí, ktorí sú bez práce, ale už nemajú nárok na podporu. A tých bolo na konci marca 2015 v Španielsku až 5,44 milióna.

Španielska ekonomika vlani prekonala recesiu a po piatich rokoch poklesu, prípadne stagnácie, začala znova. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa minulý rok zvýšil o 1,4 %.

Kabinet v Madride koncom apríla zlepšil svoju prognózu a očakáva, že HDP Španielska v tomto a budúcom roku stúpne o 2,9 %, namiesto pôvodne očakávaných 2,4 %. Miera nezamestnanosti by mala tento rok dosiahnuť 22,1 %.