Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Španielsko chce, aby si krajiny EÚ stanovili vlastné fiškálne ciele

Na archívnej snímke Nadia Calvinová. Foto: TASR/AP

Krajiny EÚ v súčasnosti rokujú o zmene fiškálnych pravidiel, oficiálne nazývaných Pakt stability a rastu, ktoré obmedzujú vládne pôžičky na ochranu spoločnej meny euro.

Madrid 7. februára (TASR) – Španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová v pondelok navrhla, aby si každý členský štát Európskej únie (EÚ) v budúcnosti stanovil vlastné fiškálne ciele namiesto spoločných cieľov definovaných fiškálnymi pravidlami bloku.

„V budúcnosti musia členské štáty zohrávať vedúcu úlohu pri stanovovaní vlastných fiškálnych cieľov,“ povedala Calvinová na podujatí v Madride, na ktorom sa zúčastnila po boku svojho írskeho kolegu a šéfa Euroskupiny Paschala Donohoea.

Krajiny EÚ v súčasnosti rokujú o zmene fiškálnych pravidiel, oficiálne nazývaných Pakt stability a rastu, ktoré obmedzujú vládne pôžičky na ochranu spoločnej meny euro.

Tieto pravidlá sú od roku 2020 pozastavené, aby mali vlády priestor na boj proti pandémii ochorenia COVID-19.

Keďže sa ekonomiky bloku už zotavili z tzv. koronakrízy a ich ekonomiky znova rastú, fiškálne pravidlá by sa mali na začiatku roka 2023 obnoviť.

Diskusia sa v súčasnosti zameriava na potrebu uznať novú ekonomickú realitu v Únii – vysoký verejný dlh po pandémii, rozsiahle deficity a potrebu obrovských verejných investícií v rámci boja proti klimatickým zmenám.

Obnovenie pravidiel rozdeľuje členov EÚ, pričom štáty s väčšou fiškálnou disciplínou majú na to iný názor ako ich "márnotratnejší" a zadlženejší partneri.

Calvinová uznala, že je potrebné znížiť zadlženie vlád, ale nie všade rovnakým tempom. A vyhlásila, že chce pravidlá, ktoré sú pre občanov ľahšie pochopiteľné a prijateľnejšie. Dodala, že je potrebné zabezpečiť absorbovanie dodatočného dlhu z čias pandémie spôsobom, ktorý je zlučiteľný s rastom a vytváraním pracovných miest.