Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Výnosy z 10-ročných španielskych dlhopisov klesli prvýkrát po 2 %

Foto: TASR/AP

Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov klesol dnes na 1,96 %, čo je najnižšia hodnota od začatia evidovania týchto údajov agentúrou Bloomberg v roku 1993.

Madrid 24. novembra (TASR) - Výnosy z kľúčových španielskych dlhopisov klesli dnes na historické minimum, keď sa prvýkrát dostali pod hranicu 2 %.

Okrem španielskych zaznamenali pokles výnosov na historické minimum aj írske dlhopisy. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov klesol dnes na 1,96 %, čo je najnižšia hodnota od začatia evidovania týchto údajov agentúrou Bloomberg v roku 1993. Pre porovnanie, v čase najväčšej krízy v Španielsku v roku 2012 dosahovali výnosy z 10-ročných dlhopisov až 7,75 %.

K poklesu prispeli vyhlásenia prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, že banka je ochotná prijať aj ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny, ak by sa doterajšie kroky ukázali ako neúčinné. Podľa viacerých ekonómov by ECB mohla pristúpiť ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu podobne, ako to v minulosti urobila americká centrálna banka a niektorí sa domnievajú, že ECB by to mohla oznámiť už 4. decembra.

Z rovnakého dôvodu klesli aj výnosy z 10-ročných írskych dlhopisov. Tie zaznamenali pokles na 1,477 %. To je opäť najnižšia hodnota od začatia evidovania týchto údajov agentúrou Bloomberg v roku 1993.