Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Španielsko plánuje novú ekologickú daň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové dane poslúžia na zníženie emisií skleníkových plynov.


Madrid 11. decembra (TASR) - Španielska vláda chce v rámci balíka fiškálnych opatrení získať 500 miliónov eur prostredníctvom novej ekologickej dane. Krajina predložila zrevidovaný rozpočtový plán a uvádza, že nové dane poslúžia na zníženie emisií skleníkových plynov.

Rozpočtový balík obsahuje zvýšenie daní z tabakových výrobkov a alkohol, ako aj novú daň na nealkoholické nápoje. Tieto opatrenia by mali priniesť ďalších 350 miliónov eur. Súčasťou plánu sú opatrenia na boj proti daňovým podvodom, zoštíhlenie verejnej správy a zrušenie niektorých daňových úľav pre firmy.

Zrevidovaný rozpočtový plán vygeneruje 7,5 miliardy eur v úsilí Španielska o zníženie deficitu z očakávaných 4,6 % hrubého domáceho produktu na 3,1 %, aby sa vyhlo sankciám za porušenie rozpočtových pravidiel.

Španielsky deficit počas ekonomickej krízy v roku 2009 vzrástol na 11,2 %. Hospodárstvo krajiny v prvých troch kvartáloch tohto roka rástlo o 3,3 % a je najrýchlejšie rastúce v EÚ. Darilo sa predovšetkým turistickému ruchu, a to najmä pre teroristické útoky v Turecku a ďalších destináciách.