Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Španielsko plánuje splatiť v predstihu ďalšiu časť z pomoci pre banky

Luis de Guindos Foto: TASR/AP

Španielsko by malo čoskoro splatiť ďalšiu sumu z finančnej pomoci, ktorú Európska únia poskytla krajine na záchranu jej bankového sektora. Uviedol to španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.

Madrid 4. marca (TASR) - Španielsko by malo čoskoro splatiť ďalšiu sumu z finančnej pomoci, ktorú Európska únia poskytla krajine na záchranu jej bankového sektora. Uviedol to dnes španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. Informovala o tom agentúra DPA.

Bude to už druhá splátka, ktorú Madrid splatí predčasne. Ako uviedol Luis de Guindos, Španielsko presunie do európskeho záchranného fondu 1,5 miliardy eur do dvoch týždňov. To znamená omnoho skôr, než sa so splácaním záchranného balíka pôvodne počítalo.

Podľa ministra chcelo Španielsko vyplatiť ešte vyššiu hodnotu. "Bol by to signál, že situácia sa vracia do normálu," povedal. Ako však dodal, výšku sumy nakoniec obmedzili na základe požiadavky EÚ.

Španielsko dostalo v roku 2012 od Európskej únie na záchranu bankového sektora vyše 41,3 miliardy eur. Podľa dohody mal Madrid začať splácať dlh až v roku 2022. Napriek tomu prvú splátku vo výške 1,3 miliardy eur krajina splatila v júli minulého roka.