Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Španielsko podľa vlády a Bruselu záchranný balík nepotrebuje

Luis de Guindos Foto: TASR/AP

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos uviedol, že napriek obrovskej neistote a otrasom na trhoch Španielsko záchranný balík nepotrebuje.

Madrid 23. júla (TASR) - Španielska ekonomika nie je odkázaná na pomoc z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF). Vyhlásili to dnes španielska vláda a Európska komisia v reakcii na stále častejšie úvahy ekonómov potom, ako výnos z kľúčových španielskych dlhopisov vyskočil na nový rekord.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos uviedol, že "napriek obrovskej neistote a otrasom na trhoch Španielsko záchranný balík nepotrebuje". Opätovne však vyzval Európsku centrálnu banku (ECB) na intervenciu, pretože, ako dodal, situácia je už mimo kontroly národných vlád. Prezident ECB Mario Draghi ale ešte cez víkend oznámil, že centrálna banka "nemá mandát na riešenie finančných problémov jednotlivých štátov".

Na situáciu zareagovala aj Európska komisia. Podobne ako španielska vláda aj komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia pre španielske médiá uviedol, že Madrid záchranný úver nepotrebuje. "Myslím, že nie," odpovedal Almunia na otázku o prípadnej záchrane Španielska s tým, že krajina je schopná dostať sa z problémov prostredníctvom reforiem, ktoré prijala.

Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov dnes vzrástol na nový rekord 7,5 %. Za kritickú hranicu, ktorá je považovaná za dlhodobo neudržateľnú, je pritom považovaný úrok okolo 7 %.