Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Španielsko a Portugalsko profitujú z obáv z terorizmu v Stredomorí

Na archívnej snímke z 25. mája 2016 ľudia sa opaľujú na pláži v Barcelone. Foto: TASR/AP

Záplava turistov však prináša aj negatívne dôsledky. Na množstvo turistov sa sťažujú obyvatelia miest, vrátane Barcelony.


Barcelona 29. mája (TASR) - Obavy z terorizmu nútia turistov odkloniť sa od stredomorských destinácií a čoraz väčšie počty návštevníkov smerujú do Španielska a Portugalska. V prvým dvoch mesiacoch tohto roka sa počet turistov v Španielsku medziročne zvýšil o viac než 11 %. Informovala o tom agentúra AP.

Analytici uvádzajú, že obavy turistov o bezpečnosť znižujú príťažlivosť tradičných destinácií, najmä Egypta, Tuniska a Turecka. Napríklad, počet návštevníkov Turecka v apríli medziročne klesol až o 30 %. "Do hry vstupuje hrozba teroru," tvrdí Rochelle Turnerová, riaditeľka výskumu Svetovej rady pre cestovanie a turistický ruch (WTTC).

Španielsko, jedna z najobľúbenejších európskych destinácií, vlani prijala 68,1 milióna turistov, čiže o 5 % viac než v roku 2014. Najviac návštevníkov prišlo z Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka a turistický ruch priniesol štátnej pokladnici 67,4 miliardy eur. Turisti v prvých troch mesiacoch tohto roka stáli za vytvorením takmer 89.000 nových pracovných miest, čo je v krajine s 20-% nezamestnanosťou vítaná správa.

Záplava turistov však prináša aj negatívne dôsledky. Na množstvo turistov sa sťažujú obyvatelia miest, vrátane Barcelony. Prekážajú im zahltené chodníky a čoraz hustejšia doprava. Napríklad Barcelona, ktorá má 1,6 milióna obyvateľov, vlani prijala celkovo sedem miliónov turistov. "Súcitím s frustráciou obyvateľov, pretože síce prinášame peniaze, no zároveň zahlcujeme cesty, zvyšujeme ceny a prinášame aj hluk a výtržnosti," tvrdí kanadský finančný analytik Aime Bwakira.

Starostka Barcelony Ada Colauová musí nájsť rovnováhu. Preto jej administratíva rozhodla o moratóriu na výstavbu nových hotelov a snaží sa zaviesť tzv. turistickú daň. Príjmy z nej by mali dostať aj iné sektory. Okrem bežných turistov tu totiž pristávajú výletné lode, z ktorých na pevninu vystupujú tisíce návštevníkov, no len na niekoľko hodín a následne pokračujú v plavbe.

Opačný postoj zaujal portugalský Lisabon, kde vlani vzniklo vyše 50 nových hotelov. Portugalsko vlani navštívilo vyše 17 miliónov turistov, čiže o 9 % viac než v roku 2014. V 1. kvartáli sa počet návštevníkov medziročne zvýšil takmer o 15 %. No aj tu obyvatelia obľúbených miest poukazujú na problémy, ktoré spôsobuje neriadený príval turistov.