Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Španielsko riskuje, že jeho deficit na budúci rok prekročí 3 % HDP

Luis de Guindos Foto: TASR/AP

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos vyhlásil, že EK nemá pravdu ohľadom zmien, ktoré požaduje v budúcoročnom rozpočte.

Madrid 13. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) varovala Španielsko, že jeho schodok verejných financií môže na budúci rok opäť prekročiť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informovala o tom agentúra Reuters.

Komisia preto požaduje zmeny v aktuálnom rozpočtovom pláne Madridu. Odhad rastu, ktorý je základom rozpočtového návrhu, je príliš optimistický, tvrdí EK. Dostatočne totiž nezohľadňuje dôsledky ochladenia rozvíjajúcich sa ekonomík. Vlani dosiahol španielsky rozpočtový deficit 5,8 % HDP. Európske pravidlá dovoľujú schodok vo výške maximálne 3 % HDP.

Podľa odhadu EK španielsky deficit tento rok klesne na 4,5 % HDP a nie na 4,2 % HDP, ako predpokladá vláda. Komisia v roku 2016 počíta so schodkom 3,5 % namiesto 2,8 % prognózovaných Madridom.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos vyhlásil, že EK nemá pravdu ohľadom zmien, ktoré požaduje v budúcoročnom rozpočte, a že krajina splní svoj tohtoročný fiškálny cieľ. Španielsko je podľa neho v dostatočne dobrej situácii, aby v roku 2016 stiahlo schodok pod 3 % HDP. "Trend v oblasti príjmov je veľmi pozitívny," uviedol de Guindos.