Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Španielsko zažíva rekordný turistický boom

Na archívnej snímke z 25. mája 2016 ľudia sa opaľujú na pláži v Barcelone. Foto: TASR/AP

Najviac turistov prišlo už tradične z Británie.


Madrid 30. júla (TASR) - Španielsko aktuálne zažíva neporovnateľný turistický boom. Počet návštevníkov zo zahraničia v 1. polroku dosiahol rekordných 32,8 milióna. To je o 11,7 % viac než v rovnakom období vlani, uviedol španielsky štatistický úrad INE. Informovala o tom agentúra DPA.

Najviac turistov prišlo už tradične z Británie. Počet britských turistov v prvých šiestich mesiacoch stúpol o 16,5 % na 7,95 milióna. Na druhom mieste boli Nemci, ktorých prišlo do Španielska takmer 5 miliónov, čo je o 6,7 % viac než v rovnakom období vlani. Tretí boli Francúzi (4,6 milióna).

Dôvodom netradične prudkého nárastu počtu turistov bola aj politická a sociálna nestabilita v ostatných obľúbených destináciách, ako sú Grécko, Turecko, Tunis a Egypt. Ďalším faktorom je relatívne lacné euro, ktoré prilákalo rekordný počet turistov z Ázie, Afriky, rovnako ako z USA a Latinskej Ameriky.

Zahraniční turisti v 1. polroku smerovali predovšetkým do Katalánska (7,6 milióna), na Kanárske ostrovy (6,3 milióna) a Baleáry (5 miliónov). Turizmus je jedným za najdôležitejších sektorov španielskej ekonomiky, na ktorý pripadá okolo 16 % hrubého domáceho produktu.