Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Španielsko vlani znížilo deficit verejných financií na 4,5 % HDP

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF) už viackrát varovali, že Madrid v rokoch 2015 a 2016 nesplní svoj cieľ týkajúci sa deficitu.

Madrid 11. februára (TASR) - Španielsku sa vlani nepodarilo splniť cieľ týkajúci sa zníženia deficitu verejných financií dohodnutý s Európskou úniou (EÚ). Informovala o tom agentúra DPA.

Ako dnes v Madride uviedol premiér Mariano Rajoy, schodok v roku 2015 dosiahol 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je o 0,3 percentuálneho bodu viac ako stanovený cieľ 4,2 % HDP. Tento rok by mal deficit klesnúť na 2,8 % HDP.

Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF) už viackrát varovali, že Madrid v rokoch 2015 a 2016 nesplní svoj cieľ týkajúci sa deficitu. Konzervatívna vláda tieto obavy doteraz vždy odmietala.

Rajoy zdôraznil, že Španielsko počas funkčného obdobia minulej vlády (2011 až 2015) zrealizovalo rozsiahle úsporné opatrenia a stlačilo schodok z 9,1 % HDP na 4,5 % HDP. Hlavným dôvodom neplnenia vlaňajšieho cieľa sú podľa médií nadmerné výdavky regionálnych vlád.