Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Španielsky premiér prisľúbil investície do Katalánska

Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Regionálne úrady sa totiž sťažujú na nespravodlivé hospodárenie Madridu voči tejto oblasti.

Madrid 28. marca (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy prisľúbil dnes investície do Katalánska vo výške 4,2 miliardy eur, čím si chce na svoju stranu získať obyvateľov tohto regiónu.

Vláda Katalánska - oblasti na severovýchode Pyrenejského polostrova - sa totiž trvalo usiluje získať nezávislosť od Španielska a jej argumenty sú predovšetkým ekonomického charakteru. Regionálne úrady si sťažujú na nespravodlivé hospodárenie Madridu voči tejto oblasti, píše agentúra AP.

Rajoy povedal, že sľúbené investície na roky 2017-2020 pôjdu najmä do železničnej infraštruktúry. Predseda vlády to oznámil počas svojho prejavu pred predstaviteľmi podnikateľského sektora v katalánskej metropole Barcelona.

Katalánska vláda Španielsko dlhodobo obviňuje, že tento región ekonomicky znevýhodňuje. Barcelona ohlásila na september referendum o nezávislosti, Madrid ho však označil za protizákonné.

Rajoy vyzval prítomných v sále, aby mu pomohli "vyhrať zápas" s iniciatívou o nezávislosť, a prisľúbil uzdravenie španielskeho a katalánskeho hospodárstva.

Prieskumy verejnej mienky, ktoré skúmajú vôľu Kataláncov v súvislosti s nezávislosťou svojho regiónu, sú podľa agentúry AP pomerne stále. Približne 7,5 milióna obyvateľov má v tejto otázke takmer zhodne rozdielny názor. Väčšina z nich však referendum o nezávislosti podporuje.

Katalánsko generuje pätinu HDP Španielska.