Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

S.PÁNIS: Neistota brexitu môže spomaliť ekonomický rast Británie

Foto: Tablet.tv

Podľa analytika analytika Stanislava Pánisa by sa mohol brexit podpísať aj pod oslabenie libry a spomalenie ekonomickej aktivity v eurozóne.

Bratislava 3. marca (TASR) - Tempo rastu britskej ekonomiky by sa mohlo v najbližších rokoch spomaliť. Dôvodom je pripravovaný odchod krajiny z Európskej únie (EÚ). Okrem toho by sa mohol brexit podpísať aj pod oslabenie libry a spomalenie ekonomickej aktivity v eurozóne. V rozhovore pre TABLET.TV to uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Britská ekonomika je podľa neho zatiaľ odolná voči brexitu. "Spomalenie ekonomickej aktivity od leta minulého roka nenastalo. Predpokladáme ale, že stále ide o akúsi fatamorgánu a neistota ohľadne ďalšieho smerovania Británie a brexitu sa skôr či neskôr v ekonomike prejaví," očakáva Pánis. Môže to byť v podobe výrazného spomalenia investícií, ako aj v spomalení spotreby domácností. "Tempo rastu ekonomiky by mohlo byť zhruba polovičné oproti roku 2015 či 2016," predpokladá Pánis.

Vývoj kurzu libry bude podľa neho závisieť od toho, ako budú nastavené vzťahy Veľkej Británie so zvyškom sveta, predovšetkým s EÚ. "Ak naozaj dôjde k tvrdému brexitu, tak ani súčasné úrovne libry by nemuseli byť udržateľné a libra by mohla oslabovať," hovorí Pánis. Taktiež nemusí platiť, že o dva či tri roky bude Londýn finančným centrom. Banky sa podľa Pánisa môžu začať sťahovať do Dublinu, Paríža alebo do Frankfurtu nad Mohanom.

Pre Britániu sú takisto dôležití aj cudzinci, ktorí v krajine pracujú. "Británia potrebuje imigrantov, buď na vysokokvalifikované miesta neobsadené domáci občanmi alebo na nízkokvalifikované miesta, kde domáci nie sú kvôli nízkym mzdám ochotní robiť," vysvetlil Pánis s tým, že ak príde k obmedzeniu migrácie, tak britská ekonomika to negatívne pocíti a budú musieť začať rásť mzdy. "V konečnom dôsledku to prispeje k ďalšiemu spomaleniu ekonomickej aktivity," tvrdí Pánis.

Možný vplyv brexitu na slovenskú ekonomiku bude tiež záležať od toho, akým spôsobom krajina Úniu opustí. "V prípade, že dôjde k tvrdému brexitu a zavedú sa nejaké obchodné bariéry, poškodí to obe ekonomiky. Viac to poškodí britskú ekonomiku, negatívne sa to pravdepodobne podpíše aj na výkone eurozóny a celej EÚ," dodáva analytik.