Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Špecialisti: Ransomvér je najväčšou hrozbou pre osobné aj firemné dáta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súvislosti so Svetovým dňom zálohovania jeho web zverejnil aj túto štatistiku: 30 percent ľudí nikdy nezálohovalo svoje súbory.

Schaffhausen 30. marca (TASR) - Ransomvér je najväčšou hrozbou pre osobné aj firemné dáta. Upozornila na to spoločnosť Acronis považovaná za lídra v oblasti riešenia ochrany dát novej generácie. Objavujú sa stále nové spôsoby prieniku ransomvéru do osobných počítačov, o čom svedčí aj nákaza zistená na SD karte do mobilného telefónu. Acronis, ale aj slovenský časopis so zameraním na informačné technológie, to zdôraznili pri príležitosti Svetového dňa zálohovania dát, ktorý pripadá na 31. marca.

"Nedaj si vyviesť prvoaprílový žartík, buď pripravený. Zálohuj si dáta do 31. marca," varuje webová stránka Svetového dňa zálohovania dát.

Zároveň je na nej vysvetlenie, čo je to zálohovanie a prečo by si človek mal zálohovať svoje dáta. Záloha je druhá kópia dôležitých dát, napríklad rodinných či osobných fotografií, domácich videí, dokumentov a elektronickej pošty. Okrem uloženia na jednom mieste, napríklad v osobnom počítači, je dobré urobiť si ďalšiu kópiu niekde v bezpečí, radí. Strata súborov predstavuje oveľa bežnejší jav, ako by si to používateľ IT zariadení pripustil. Avšak straty mobilného telefónu, digitálneho fotoaparátu či napríklad aj tabletu sú tým prípadom, keď je potrebné mať vytvorenú zálohu niekde inde. Zálohovať sa dá na externý disk alebo na internet.

Je vhodné, ak má externý disk väčšiu kapacitu ako počítač. Pri zálohovaní na internet sa dajú použiť online úložiská OneDrive, Dropbox či Google Drive.

"Prisahám, že od 31. marca budem zálohovať svoje dôležité dokumenty," vyzval web Svetového dňa zálohovania. A dodal: "Navyše, poviem rodine a priateľom o Svetovom dni zálohovania. Skutoční priatelia nenechajú priateľov bez zálohy."

Nie všetky žarty, ktoré prináša nasledujúci deň - 1. apríl - sú v konečnom dôsledku smiešne. To je jeden z hlavných odkazov Svetového dňa zálohovania. Ide o neoficiálny sviatok a do kalendára dní sa dostal v roku 2011 vďaka iniciatíve niekoľkých používateľov informačnej a sociálnej siete Reddit.

V súvislosti so Svetovým dňom zálohovania jeho web zverejnil aj túto štatistiku: 30 percent ľudí nikdy nezálohovalo svoje súbory, každú minútu ľudia na svete stratia alebo im ukradnú 113 mobilných telefónov, každý mesiac je vírusom infikovaný každý desiaty počítač.