Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Dopyt vo svete po šperkoch neobišiel ani Slovensko

. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zlato, striebro, či diamanty, z ktorých bývajú šperky zhotovené, neposkytujú úroky ani dividendy.

Opakovaná správa Bratislava 13. mája (TASR) - Dopyt vo svete po šperkoch neobišiel ani Slovensko.

Počas prvých dvoch aprílových týždňov zaznamenal Slovenský gemologický inštitút (SGI) v monitorovaných klenotníctvach v Bratislave, Prešove, Prievidzi, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne a Žiline medziročný nárast obratu zo šperkov až o 51,44 percenta. Poukazuje to na skutočnosť, že celosvetový nárast dopytu vo svete po šperkoch zrejme neobišiel ani Slovensko.

Médiá vo svete i na Slovensku už informovali o citeľnom vzostupe maloobchodného predaja šperkov naprieč kontinentmi - od Austrálie, cez Čínu, Indiu, až po Japonsko, Švajčiarsko, či Thajsko. Zlato, striebro, či diamanty, z ktorých bývajú šperky zhotovené neposkytujú úroky ani dividendy.

Oproti štátnym papierovým bankovkám sú však spôsobilé trvalejšie zachovávať hodnotu aj napriek najnovším turbulenciám ceny zlata. Navyše nadobudnúť a vlastniť šperk nemusí byť tak náročné z hľadiska jeho nákupnej ceny ani požiadaviek na bezpečné uschovanie ako je to v prípade iných objemovo náročných komodít. Šperk má pritom aj svoju priamu úžitkovú hodnotu. Možno ho napríklad nosiť, či darovať.

TASR informoval Ivan Mikuš, predseda SGI.