Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vlastníka u nás nemá vyše 498.000 hektárov pôdy

Traktor ťahá kombajn na zber zemiakov na zemiakovom poli neďaleko Spišskej Belej 9. septembra 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Fond môže previesť vlastníctvo k pozemkom, vrátane poľnohospodárskej pôdy, len v prípadoch ustanovených zákonom.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) evidoval ku koncu minulého roka celkove 498.103 hektárov (ha) pozemkov, ktoré patria nezisteným vlastníkom. "Fond môže previesť vlastníctvo k pozemkom, vrátane poľnohospodárskej pôdy, len v prípadoch ustanovených zákonom. Oprávnenia SPF k pozemkom nezistených vlastníkov zanikajú doručením výpisu z katastra nehnuteľností, ktorým vlastník preukáže vlastníctvo k týmto pozemkom," priblížila pre TASR riaditeľka kancelárie generálnej riaditeľky SPF Lívia Brezányová.

Pokiaľ je v katastri nehnuteľností evidovaný vlastník, ktorý už nežije, jeho dedičia môžu požiadať príslušný okresný súd o prerokovanie dedičstva, prípadne o dodatočné prerokovanie novoobjaveného majetku, ktorý nebol predmetom pôvodného dedičského konania po poručiteľovi.

Prezident Notárskej komory SR Karol Kovács v takých prípadoch odporúča, aby sa tí, ktorí nemajú vysporiadané vlastnícke vzťahy alebo prerokované dedičstvo pôdy, obrátili na notára, u ktorého dostanú kvalifikovanú právnu pomoc.

"Štát prostredníctvom notárstva zabezpečuje výkon preventívnej spravodlivosti. Notári sú povinní všetkým záujemcom poskytovať výkon notárstva v súlade so zákonom, to znamená spisovať verejné listiny o právnych úkonoch, osvedčovať právne významné skutočnosti, konať vo veciach notárskych úschov, konať vo veciach notárskych centrálnych registrov. V súvislosti s výkonom tejto notárskej činnosti môžu notári účastníkom poskytovať právne rady, spisovať iné listiny, vykonávať správu majetku, zastupovať ich aj v katastrálnom konaní," povedal pre TASR.

Po prerokovaní dedičstva spravidla príslušný okresný súd zašle príslušnému katastrálnemu odboru okresného úradu osvedčenie alebo uznesenie o dedičstve. "Túto verejnú listinu môžu príslušnému okresnému úradu, katastrálnemu odboru predložiť aj oprávnení dedičia. Okresný úrad na ich základe vykoná záznam bez návrhu, prípadne na návrh vlastníka alebo inej oprávnenej osoby," doplnila právnička legislatívno-právneho odboru Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGGK) SR Dominika Vargová.