Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SPINEA a Spojená škola sa dohodli na duálnom vzdelávaní žiakov

Peter Chudík Foto: TASR

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík vidí veľký zmysel v podpise dnešnej zmluvy medzi spoločnosťou SPINEA a Spojenou školou, ktorá patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Prešov 23. novembra (TASR) – Traja prešovskí partneri - výrobca presných reduktorov, spoločnosť SPINEA, Spojená škola na Ulici Ľudmily Podjavorinskej a Prešovský samosprávny kraj (PSK) dnes podpísali dohodu o spolupráci v oblasti duálneho vzdelávania a vytvorenia centra odborného vzdelávania a prípravy. V PSK sa do duálneho vzdelávania doteraz zapojili len štyri firmy s počtom 19 žiakov, čo je najmenej z celého Slovenska. Situácia by sa mala po dnešnom podpise zmluvy výrazne zlepšiť.

Ľubomír Bezák, výkonný riaditeľ spoločnosti SPINEA informoval, že v projekte duálneho vzdelávania vidí veľký prínos v prepojení odborného školstva s praxou. Terajší študenti zaostávajú v príprave na budúce povolanie, lebo školy nemajú financie na drahé stroje a po skončení školy nedokážu splniť požiadavky zamestnávateľov. Spoločnosť SPINEA v súlade so svojou stratégiou rastu do roku 2020 očakáva zvýšiť výrobu zo súčasných 40.000 na 100.000 kusov reduktorov ročne, s čím súvisí aj rast počtu zamestnancov. "Náš odhad je z terajších 450 pracovníkov zvýšiť tento počet do roku 2020 na 650 až 700 zamestnancov. Naše požiadavky budú mesačne prijať osem až 15 zamestnancov, samozrejme v závislosti od toho, aká bude dĺžka nábehu sériovej výroby," uviedol Bezák.

Riaditeľ Spojenej školy na Ulici Ľudmily Podjavorinskej Anton Muška potvrdil, že ich škola má už dlhodobo záujem o otvorenie centra odbornej prípravy a vzdelávania so zameraním na automatizačnú techniku a obsluhu CNC strojov. Centrum budujú už dva roky. Zapojili sa aj do mikroprojektov, ktoré vypisuje ministerstvo školstva a preinvestovali na prvotné zariadenie pracoviska 9000 eur. V spoločnosti SPINEA teraz našli partnera, ktorý by im v tejto snahe mohol pomôcť. S radosťou konštatoval, že PSK im prispeje na dobudovanie centra sumou 65.000 eur.

"Centrum má slúžiť našim žiakom, aby získali väčšie vedomosti a praktické zručnosti v oblasti automatizačnej techniky a CNC strojov, to znamená výroby súčiastok pomocou CNC strojov. Jeho funkciou je tiež vzdelávať dospelých ľudí, ktorí študovali skôr a nemajú praktické skúsenosti s novými strojmi. A tiež na žiadosť iných firiem chceme školiť ich zamestnancov," povedal Muška.

Podľa prvotných kontaktov spoločnosť SPINEA má záujem o zabezpečovanie odborných pracovníkov do výroby, chceli by asi 40 dobre pripravených absolventov ročne v spomínaných odboroch. Muška uviedol, že v súčasnosti má ich škola 16 žiakov v štvrtom ročníku, z ktorých všetci nevyhovujú týmto prísnym kritériám. Preto bude potrebné v centre vzdelávania doškoliť pre potreby spoločnosti SPINEA aj ďalších ľudí, ktorí už s takýmito strojmi prišli do kontaktu a potrebujú získať viac zručností.

Muška odhaduje, že na celkové vybudovanie centra budú potrebovať asi 200.000 eur. Doteraz kúpili jednu frézu za 33.000 eur. Za peniaze z PSK (65.000 eur) by mohli získať dva ďalšie stroje, ktoré majú vymeniteľné programové vybavenie.

Predseda PSK Peter Chudík vidí veľký zmysel v podpise dnešnej zmluvy medzi spoločnosťou SPINEA a Spojenou školou, ktorá patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Kraj chce pomôcť vytvoriť materiálne podmienky pre vybudovanie centra. Celkom by tam malo ísť 200.000 eur. Spoločnosť SPINEA má ročne prispieť do centra sumou 20.000 eur. Podobný model by mohol fungovať aj s inými spoločnosťami, ktoré majú špecifické požiadavky na prípravu študentov. PSK je pripravený v tomto pomôcť, uviedol Chudík.