Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PLYNÁRI: Spotrebu zemného plynu v SR ovplyvnila silná zima

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pokles teplôt ovplyvnil aj spotrebu zemného plynu na Slovensku, ktorá bola túto zimu medziročne vyššia o približne 20 percent.

Bratislava 16. marca (TASR) - Nezvyčajne chladné počasie pretrvávalo takmer nepretržite od konca decembra 2016 až do polovice februára 2017, čo sa výrazne odrazilo na zvýšenej spotrebe energií na vykurovanie. Pokles teplôt ovplyvnil aj spotrebu zemného plynu na Slovensku, ktorá bola túto zimu medziročne vyššia o približne 20 %. Uviedol to výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Ján Klepáč.

Po predchádzajúcich dvoch miernych zimách, keď sa priemerné teploty vo vykurovacích obdobiach pohybovali okolo 4 stupňov Celzia, aktuálna zima podľa neho "ukázala svoju silu" v podobe priemernej teploty na úrovni okolo jedného stupňa Celzia nad nulou. Odberatelia zemného plynu reagovali na situáciu zvýšením spotreby zemného plynu.

Pripomenul, že počas aktuálnej zimnej sezóny začalo chladnejšie počasie už v novembri 2016, keď sa teplota ovzdušia pohybovala o jeden stupeň pod úrovňou dlhodobého priemeru. V decembri 2016 priemerná teplota ovzdušia v porovnaní s decembrom 2015 poklesla o 3,5 stupňa Celzia a spotreba zemného plynu na Slovensku začala vzrastať.

K výraznému ochladeniu však podľa neho prišlo najmä v januári tohto roka, pričom extrémne chladné počasie pretrvávalo prakticky počas celého mesiaca. S výnimkou jediného dňa bola teplota ovzdušia počas celého mesiaca pod nulou. Až 8 dní bola pod úrovňou mínus 10 stupňov Celzia. Bol to najchladnejší január za posledných 20 rokov a svojou priemernou teplotou mínus 7,2 stupňov Celzia sa zaradil sa na desiatu priečku najchladnejších januárov v celej histórii meraní teplôt na Slovensku. Priemerná mesačná teplota ovzdušia bola nižšia až o 5,4 stupňa Celzia v porovnaní s januárom 2016 a spotreba zemného plynu v SR bola vyššia o asi 20 %.

Informoval zároveň, že podobná situácia pokračovala aj vo februári 2017, keď priemerná vonkajšia teplota oproti rovnakému mesiacu v minulom roku poklesla o 3 stupne Celzia. Teplejší začiatok marca vrátil vonkajšie teploty na úroveň dlhodobých marcových priemerov a spotrebu zemného plynu na objemy spotrebované v rovnakých obdobiach posledných rokov.