Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spoľahlivosť expandovaného polystyrénu zaručí značka kvality

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Značka uľahčí bežným spotrebiteľom identifikáciu kvalitných zatepľovacích materiálov, ktoré sa predávajú na trhu.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Združenie výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu (EPS) na Slovensku zaviedlo značku „kvalitný výrobok“ pre výrobky z EPS. Značka uľahčí bežným spotrebiteľom identifikáciu kvalitných zatepľovacích materiálov, ktoré sa predávajú na trhu.

„Expandovaný (penový) polystyrén vyrábajú či dodávajú na slovenský trh desiatky firiem. Medzi nimi sa môžu nájsť aj také, ktoré ponúkajú nekvalitný materiál,“ upozornila predsedníčka združenia Marta Strapková.

Značka kvality EPS bude podľa nej slúžiť ako pomôcka, podľa ktorej spotrebiteľ jednoducho a spoľahlivo rozlíši kvalitu výrobkov predávaných v stavebninách.

Značku kvality EPS sú oprávnení používať členovia združenia, ktorí splnia kritériá kontroly kvality EPS výrobkov. V rámci projektu monitoring kvality ju priamo v obchodnej sieti pravidelne vykonáva nezávislá notifikovaná osoba.

„Aktuálne je touto autorizovanou osobou Technický a skúšobný ústav stavebný, čo zaručuje objektivitu výsledkov monitoringu kvality,“ doplnila Strapková.

Každý výrobca musí tiež vo svojej prevádzke uplatňovať systém riadenia výroby produktov EPS podľa STN EN 13163 a STN EN 13172. Dodržiavanie tohto systému bude pravidelne, minimálne jedenkrát ročne, preverované auditmi. Tie bude vykonávať projektový manažér združenia priamo vo výrobniach jeho členov.

Medzi hlavné priority združenia patrí monitoring kvality EPS predávaného na Slovensku, ochrana spotrebiteľa, ale aj nastavenie rovnakých podmienok pre všetky subjekty zaoberajúce sa výrobou, predajom alebo aplikáciou EPS a zabránenie jeho distribúcii na trhu tým výrobcom, ktorých produkty nezodpovedajú platným normám.