Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Alphabet má najvyššiu trhovú hodnotu, predbehla Apple

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hodnota akcií Alphabet sa po zverejnení týchto výsledkov zvýšila až o 9,4 %.

San Francisco 2. februára (TASR) - Americká spoločnosť Alphabet, nový materský koncern Google, predbehla technologický gigant Apple v rebríčku firiem s najvyššou trhovou hodnotou na svete a obsadila prvú priečku. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

K zmene došlo v pondelok 1. februára po vyhlásení výsledkov za 4. kvartál 2015, ktoré ukázali, že Alphabet si udržuje "robustné" tempo rastu na trhu digitálnej reklamy. Investori začali následne nakupovať akcie Alphabet a ich cena vyletela nahor.

Spoločnosť Alphabet vykázala za v 4. kvartál minulého roka tržby vo výške 21,3 miliardy USD (19,57 miliardy eur) a jej čistý zisk sa zvýšil na 4,9 miliardy USD zo 4,5 miliardy USD predvlani. Po očistení od jednorazových položiek mala Alphabet zisk 8,67 USD na akciu. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí počítali so ziskom 8,10 USD/akcia.

Hodnota akcií Alphabet sa po zverejnení týchto výsledkov zvýšila až o 9,4 %. Trhová hodnota celej spoločnosti tak vzrástla na 570 miliárd USD, zatiaľ čo súčasná trhová hodnota koncernu Apple je 533 miliárd USD.

Hodnota akcií Apple totiž klesla, keďže investori majú obavy zo spomaľovania predaja smartfónov iPhone. Hodnota akcií Alphabet, naopak, vzrástla o 45 % od konca roka 2014, keď sa ešte predávali ako akcie Google.

Google vlani 10. augusta oznámil, že vytvorí novú materskú holdingovú spoločnosť Alphabet a novú prevádzkovú štruktúru, k čomu došlo začiatkom októbra 2015. Dovtedajší podielnici Google sa stali akcionármi novej materskej spoločnosti. Na spôsobe vykazovania výsledkov sa však nič nezmenilo, prvé kvartálne čísla s novou štruktúrou boli zverejnené v januári 2016.

(1 EUR = 1,0884 USD)