Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Arriva Liorbus je ochotná zvýšiť svojim zamestnancom mzdy

Ilustračné foto Foto: TASR - Branislav Račko

Po troch kolách vyjednávania sa nakoniec odborári so zamestnávateľom dohodli, aby sa od januára mzda vodičov navýšila o 22 centov na hodinu v pevnej zložke mzdy a o 25 eur sa zvýšila aj mesačná mzda.

Ružomberok 23. marca (TASR) - Vedenie spoločnosti Arriva Liorbus, a. s., ktorá zabezpečuje verejnú dopravu v Liptove a na Orave, je ochotné zvýšiť svojim zamestnancom mzdy o 3 %. Reaguje tak na vyhlásenú štrajkovú pohotovosť, do ktorej v piatok 18. marca vstúpilo takmer 400 zamestnancov.

"Vo výplatách už za február boli vyplatené mzdy percentuálne navýšené ako prejav dobrej vôle zo strany zamestnávateľa uzavrieť dohodu v prospech všetkých zamestnancov," povedal pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti Ladislav Hološ s tým, že zástupcovia odborov a vedenie spoločnosti sa v priebehu predchádzajúcich rokovaní zhodli na všetkých bodoch novej kolektívnej zmluvy na roky 2016 až 2017, okrem spôsobu výpočtu navýšenia miezd. "Zástupcovia odborov navrhujú odlišné navýšenie miezd pre vodičov a iné pre ostatných zamestnancov. Spoločnosť navrhuje percentuálne navýšenie spravodlivo pre všetkých zamestnancov rovnako, v súlade s platnou vyššou kolektívnou zmluvou (3 + 1 %)," vysvetlil. Firma podľa neho zároveň deklarovala, že ku finálnemu podpisu pristúpi po uzavretí vyššej kolektívnej zmluvy.

Dôvodom na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je podľa Anity Fákovej z Odborového zväzu (OZ) KOVO neukončené vyjednávanie podnikovej kolektívnej zmluvy na roky 2016 až 2017 a neochota vedenia spoločnosti navýšiť svojim zamestnancom mzdy. "Ich priemerná mzda je v hrubom približne 800 eur mesačne, vrátane príplatkov," uviedla. Ako potvrdil predseda Základnej organizácie OZ KOVO Orava–Liptov Jozef Tyrol, návrh novej kolektívnej zmluvy zástupcovia odborov predložili vedeniu už 24. septembra 2015. Na rok 2016 v ňom požadovali rast mesačnej mzdy všetkých zamestnancov o 40 eur a tarifných miezd vodičov a vodičov v zálohe o 6,6 % (3,61 eura za hodinu). Tento návrh však podľa jeho slov zamestnávateľ odmietol hneď v prvom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo v decembri minulého roka.

Po troch kolách vyjednávania sa nakoniec 19. januára 2016 odborári so zamestnávateľom dohodli, aby sa od januára mzda vodičov oproti minulému roku navýšila o 22 centov na hodinu v pevnej zložke mzdy a o 25 eur sa zvýšila aj mesačná mzda všetkých zamestnancov. "Aj keď k podpisu novej kolektívnej zmluvy nedošlo, zamestnávateľ si so spätnou splatnosťou svoje deklarované záväzky voči zamestnancom splnil a vo februári im dohodnuté mzdové navýšenie doplatil. Zároveň však avizoval, že vo vyplácaní takto navýšených tohtoročných miezd pokračovať nemieni, aj vzhľadom na to, že nová kolektívna zmluva nie je z jeho strany podpísaná, a teda je neprávoplatná. Účinnosť starej kolektívnej zmluvy pritom skončila 31. decembra 2015," uvádzajú odborári.

Zamestnanci sa zároveň rozhodli prizvať na ďalšie kolektívne vyjednávanie sprostredkovateľa, určeného Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. V prípade ďalších obštrukcií zo strany zamestnávateľa sú pripravení vstúpiť aj do ostrého štrajku.