Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Bosch zaznamenala na slovenskom trhu 8-% nárast tržieb

Na slovenskom trhu bol obzvlášť úspešný sortiment laserovej meracej techniky.

Bratislava 24. mája (TASR) - Tržby takmer 270 miliónov eur dosiahla spoločnosť Bosch Group na slovenskom trhu za vlaňajší rok. Predstavuje to medziročný nárast o 8 % a posilnenie postavenia v SR.

Ako povedal dnes v Bratislave na výročnej tlačovej konferencii Klaus Huttelmaier, zástupca Bosch Group v Slovenskej republike, podstatný podiel na obrate mala automobilová technika. Popri dodávkach výrobcom automobilov k tomuto nárastu prispela aj oblasť predaja náhradných dielov.

Dcérska spoločnosť Bosch, Holger Christiansen Production Slovakia, s.r.o., v Bernolákove so svojimi takmer 180 pracovníkmi repasuje automobilové alternátory pre osobné a úžitkové vozidlá z Európy, USA a Kanady. Pôvodom dánska firma Holger Christiansen, súčasť divízie Bosch Automotive Aftermarket, presťahovala svoje centrum pre preskúmanie záruk (Warranty Investigation Center) z Dánska na Slovensko, takže teraz sa pre všetkých zákazníkov vykonáva preskúmanie záruk týkajúcich sa štartérov a alternátorov v Bernolákove. Okrem toho sa má produkcia závodu na repasáciu v roku 2012 zvýšiť v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 10 %.

Oddelenia Spotrebiče do domácnosti a Elektrické náradie dosiahli v roku 2011 rast a získali podiely na trhu vo všetkých segmentoch. Na slovenskom trhu bol obzvlášť úspešný sortiment laserovej meracej techniky. Na druhej strane, pretrvávala stagnácia v oblasti vykurovacej techniky a zabezpečovacej techniky, v dôsledku pokračujúceho poklesu v stavebnom sektore.

Závod na výrobu domácich spotrebičov v Michalovciach - BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, spoločný podnik typu joint-venture 50/50 so spoločnosťou Siemens, sa vyvíjal dobre. Navrhujú a vyrábajú sa tam moderné elektrické motory a čerpadlá pre domáce spotrebiče. Väčšina produkcie ide na export.

Podnikateľská oblasť Priemyselná technika je zastúpená spoločnosťou Valicare, s.r.o., v Trenčíne, spoločným podnikom typu joint-venture s nemeckou spoločnosťou Heitec AG, v ktorom má Bosch 51-% podiel. Na výsledkoch tejto spoločnosti sa prejavuje spomalenie investícií v priemysle. Valicare poskytuje služby v oblasti kvalifikácie a validácie výrobných zariadení pre farmaceutický priemysel a Life Science.

V roku 2011 spoločnosť Bosch zreorganizovala štruktúru svojich pridružených spoločností na Slovensku. Dcérske spoločnosti BUDERUS Vykurovacia technika spol. s r.o. a KOTLE - LOOS SLOVAKIA, s.r.o., obe aktívne v oblasti vykurovacej techniky, boli zlúčené do spoločnosti Robert Bosch, spol. s r.o.