Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Ford sa s odbormi predbežne dohodla na ukončení štrajku

Na archívnej snímke logo americkej automobilky Ford. Foto: TASR/AP

Štrajky v tzv. veľkej trojke amerického automobilového priemyslu, ktorú tvoria spoločnosti General Motors, Ford a Stellantis, sa začali v polovici septembra.

Washington 26. októbra (TASR) - Americká automobilka Ford uzavrela s odbormi predbežnú dohodu o novej kolektívnej zmluve. Odborový zväz United Auto Workers (UAW) v stredu (25. 10.) oznámil, že dohoda ešte musí prejsť procesom ratifikácie, zamestnanci sa však po 41 dní trvajúcom štrajku vrátia do práce. Ford uviedol, že chce čo najskôr obnoviť prevádzku vo svojich troch amerických závodoch, v ktorých zamestnáva približne 20.000 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Dohoda podľa odborov garantuje zvýšenie základnej mzdy o 25 % do apríla 2028. Najmenej zarábajúcim pracovníkom majú platy porásť až o 150 %.

Štrajky v tzv. veľkej trojke amerického automobilového priemyslu, ktorú tvoria spoločnosti General Motors, Ford a Stellantis, sa začali v polovici septembra. Odbory požadujú najmä výrazné zvýšenie miezd a viac dní voľna. Odborový zväz UAW zastupuje približne 150.000 pracovníkov v automobilovom priemysle USA.