Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Výrobca obálok otvoril v Brezne nové logistické centrum

Ilustračné foto Foto: TASR

Na nový most v Brezne-Bujakove, ktorý dnes slávnostne otvorili, čakali občania 25 rokov.


Brezno 20. februára (TASR) - Zvýšiť kapacitu výroby bolo cieľom výstavby distribučného a logistického centra Harmanec-Kuvert v Brezne, ktoré patrí medzi jedného z najväčších výrobcov papierových obálok v Európe. Vyjadril sa dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini po slávnostnom prestrihnutí pásky v sídle spoločnosti. Prevádzka sa zároveň dočkala nového mosta, ktorý je pre ňu prístupovou cestou cez rieku Hron.

Investíciou vo výške približne tri milióny eur sa zvýši kapacita výroby z 1,7 na 2 miliardy obálok ročne. "Teší ma, že v spoločnosti našlo prácu 170 ľudí a práve táto investičná akcia umožnila prijať ďalších 35 nových zamestnancov," uviedol. Podľa Miroslava Vajsa, predsedu predstavenstva spoločnosti Eco-Invest, ktorá je hlavným akcionárom Harmanec-Kuvert, je vybudovanie nového logistického centra bodka za investíciami posledných desiatich rokov. "Postupne sme začali rekonštruovať sklad, výrobné haly a zmodernizovali sme technológiu za viac ako 15 miliónov eur. Je to tiež výsledok pracovitosti horehronských ľudí," opísal Vajs s tým, že na Slovensku má spoločnosť viac ako 90-percentný podiel dodávok obálok.

"Spoločnosť Harmanec-Kuvert dlhodobo patrí medzi najvýznamnejších a najväčších zamestnávateľov v tomto regióne, a preto jej patrí podpora zo strany štátu aj nášho mesta. Keďže Horehronie patrí medzi regióny s najväčšou mierou nezamestnanosti a ľudia mnohokrát musia odchádzať za zamestnaním za hranice regiónu či Slovenska, práve investície to môžu zmeniť a zlepšiť životnú situáciu našich obyvateľov," povedal primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Na nový most v Brezne-Bujakove, ktorý dnes slávnostne otvorili, čakali občania 25 rokov. Vláda SR na jeho rekonštrukciu schválila vo februári minulého roku na výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici nenávratný finančný príspevok vo výške 600.000 eur. Príspevok spoločnosti na most bol vo výške takmer 170.000 eur a mesto Brezno uvoľnilo na tento účel ďalších viac ako 83.000 eur. "Narušená statika mosta doslova ohrozovala životy tunajších obyvateľov. Jeho výstavbou boli vytvorené bezpečné podmienky pri prechode cez rieku Hron pre všetkých obyvateľov, ale aj dodávateľov, odberateľov či zamestnancov Harmanec-Kuvert," dodal Pellegrini.

Spoločnosť Harmanec-Kuvert, spol. s r.o., so sídlom v Brezne sa zaoberá výrobou papierových obálok a tašiek. Rozhodujúcimi akcionármi spoločnosti sú slovenský investično-priemyselný holding Eco-Invest, ktorý vlastní Milan Fiľo, a Mayer - Kuvert network GmbH so sídlom v Nemecku. Od roku 2004 sa výroba obálok zvýšila z približne 400 miliónov kusov ročne na 1,7 miliardy uplynulý rok. Spoločnosť je lídrom vo výrobe obálok na slovenskom, českom a maďarskom trhu.