Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť KMV sa dohodla na kúpe závodov PepsiCo v ČR, SR a Maďarsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Transakcia podlieha schváleniu príslušných protimonopolných úradov a očakáva sa, že bude dokončená v 1. polroku tohto roka.

Praha 22. januára (TASR) - Spoločnosť Karlovarské minerální vody (KMV) ovládne českú, slovenskú a maďarskú Pepsi a stane sa najväčším producentom nápojov v regióne.

Podľa portálu iHNED.cz sa KMV dohodli na tom, že sa stanú výhradným nápojovým franšízistom aj distribútorom PepsiCo v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. KMV totiž zakúpia existujúce podniky PepsiCo v týchto krajinách, vrátane veľkého závodu na výrobu nápojov v Prahe.

O rokovaniach KMV so zástupcami amerického koncernu PepsiCo informovali české Hospodářské noviny (HN) už koncom minulého roka. V pondelok KMV obchod oznámili v tlačovej správe.

Transakcia podlieha schváleniu príslušných protimonopolných úradov a očakáva sa, že bude dokončená v 1. polroku tohto roka. KMV v rámci obchodu prevezmú tiež súčasných 900 zamestnancov PepsiCo v troch krajinách.

"Vďaka tejto akvizícii bude môcť skupina KMV ponúknuť ucelené portfólio produktov v rámci rôznych obchodných kanálov. V regióne doplníme našu súčasnú ponuku najmä pre reštaurácie o doteraz chýbajúcu kategóriu kolových nápojov," hovorí generálny riaditeľ KMV Alessandro Pasquale.

Akvizíciou sa skupine KMV zvýši ročný obrat o polovicu. KMV, ktorým patria napríklad minerálne vody Mattoni či Magnesia, ale aj rad ďalších nápojových značiek, sa stanú najväčším dodávateľom nealkoholických nápojov v regióne. Celkom by mala dosiahnuť obrat vyše 12 miliárd korún (471,83 milióna eur).

Finančné poradenstvo v projekte poskytla spoločnosť Raiffeisenbank, bankové financovanie transakcie zabezpečili Československá obchodná banka a Slovenská sporiteľňa.

Vyjadrenia zástupcu PepsiCo k transakcii sa redakcii HN zatiaľ nepodarilo získať.

Nejde však o prvý prípad, keď sa KMV dostali ku značkám PepsiCo. V Bulharsku KMV vlani prevzali firmu Quadrant Beverages JSC, ktorá je v tejto balkánskej krajine oficiálnym výrobcom a predajcom produktov PepsiCo.

(1 EUR = 25,433 CZK)